skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb pita z jajkiem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz gotować zarówno z szynką, jak i bez niej. Będzie pyszny z różnymi warzywami-pomidorami, papryką, kalafiorem, fasolą. Najważniejsze są dwa składniki nadzienia-jajka i ser. Możesz ugotować jajko w postaci jajecznicy i omletu. Na omlet weź trochę mleka. Sól ostrożnie-ser i szynka są solone. Weź dowolną zieleń.
Krok 2:
Będziesz potrzebować foremek do piekarnika. Kokotniki dla julienne są dobre. Pokrój chleb pita na kwadraty. Oszacuj z góry Rozmiar chleba pita, aby nie tylko zajął cały kształt, ale także wyszedł poza niego. Moje formy mają rozmiar 10 * 5 cm, wycinam chleb pita kwadratem o boku 18 cm, wkładam chleb pita do foremek, tworząc kosze.
Krok 3:
Pokrój szynkę w kostkę.
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 5:
Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa.
Krok 6:
Umieść wszystkie produkty do nadzienia w jednej misce, wymieszaj.
Krok 7:
Napełnij kosze nadzieniem.
Krok 8:
Rozbij jajka do miski, dodaj trochę soli. Ubij jajka trzepaczką. Jeśli chcesz omlet, wlej mleko.
Krok 9:
Wlej jajka do koszy.
Krok 10:
Piecz jajka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Powinny dobrze przylegać i nie być płynne.
Krok 11:
Wyjmij kokilki z koszami z piekarnika. Ostrożnie, aby nie złamać chleba pita, wyjmij kosze z form. Podawaj natychmiast.
bardzo podobała nam się ta opcja śniadaniowa! Chleb pita jest opiekany, staje się chrupiący. Jajecznica okazuje się soczysta, pachnąca. I przygotowuje się bardzo szybko.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g