jajka w chlebie pita w piekarniku

Śniadanie z oryginalnym i pięknym podaniem na każdy dzień. Masz dość zwykłej jajecznicy? Ugotuj jajka w piekarniku w koszu pita. Proces jest prosty i nietrudny, wszystko zajmie 5 minut, reszta zostanie wykonana przez technika. Takie śniadanie na pewno zostanie zapamiętane!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 25 % 8 g
191 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb pita z jajkiem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz gotować zarówno z szynką, jak i bez niej. Będzie pyszny z różnymi warzywami-pomidorami, papryką, kalafiorem, fasolą. Najważniejsze są dwa składniki nadzienia-jajka i ser. Możesz ugotować jajko w postaci jajecznicy i omletu. Na omlet weź trochę mleka. Sól ostrożnie-ser i szynka są solone. Weź dowolną zieleń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Będziesz potrzebować foremek do piekarnika. Kokotniki dla julienne są dobre. Pokrój chleb pita na kwadraty. Oszacuj z góry Rozmiar chleba pita, aby nie tylko zajął cały kształt, ale także wyszedł poza niego. Moje formy mają rozmiar 10 * 5 cm, wycinam chleb pita kwadratem o boku 18 cm, wkładam chleb pita do foremek, tworząc kosze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój szynkę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść wszystkie produkty do nadzienia w jednej misce, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij kosze nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbij jajka do miski, dodaj trochę soli. Ubij jajka trzepaczką. Jeśli chcesz omlet, wlej mleko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej jajka do koszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz jajka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Powinny dobrze przylegać i nie być płynne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij kokilki z koszami z piekarnika. Ostrożnie, aby nie złamać chleba pita, wyjmij kosze z form. Podawaj natychmiast.

bardzo podobała nam się ta opcja śniadaniowa! Chleb pita jest opiekany, staje się chrupiący. Jajecznica okazuje się soczysta, pachnąca. I przygotowuje się bardzo szybko.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy