kotlet z piersi z pomidorami i serem

niezwykle smaczne, soczyste, proste, ze zwykłych produktów! Pierś kotleta z pomidorami i serem jest najsmaczniejsza, z apetyczną czapką z pieczonych pomidorów i cebuli. Takie danie można szybko przygotować dla rodziny lub gości na obiad, podawać z przystawką lub samodzielnie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 11 % 3 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierś kotleta z pomidorami? Przygotuj jedzenie. Weź średniej wielkości filet z kurczaka, najlepiej świeży, wcześniej nie mrożony. Możesz wziąć pomidory dowolnej odmiany, cebula jest średniej wielkości. Suche przyprawy wybierz dowolny smak lub zestaw specjalnie dla kurczaka. Mam chmiel-suneli. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Natychmiast przygotuj naczynie do pieczenia w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój każdy filet wzdłuż na dwa kawałki, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Przykryj każdy filet folią spożywczą i lekko ubij młotkiem do gotowania. Nie musisz mocno bić, aby nie rozerwać mięsa. Ubity filet jest bardziej soczysty i delikatny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić każdy kawałek i posypać przyprawami (lekko wcierając w mięso) z każdej strony. A jeśli jest czas, pozostaw namoczyć przyprawy przez 20-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj wybrane naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub przykryj papierem do pieczenia. Przygotowane kawałki fileta z kurczaka włożyć do formy. Na każdy kawałek nałóż trochę majonezu i rozprowadź go na całej powierzchni mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, umyj i osusz. Pokrój cebulę w krążki i ułóż równomiernie na każdym kawałku przygotowanego fileta z kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i osusz świeże pomidory. Pokrój pomidory w kółka i równomiernie ułóż kurczaka na cebuli. W razie potrzeby pomidory można pokroić w paski lub pół koła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj wybrany ser na grubej tarce i równomiernie rozłóż na każdym kawałku kurczaka. Umieść formę z kotletami drobiowymi w nagrzanym piekarniku na około 15 do 20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy kotlet z kurczaka z pomidorami podawaj na gorąco. Możesz podać to danie jako samodzielne (doskonała opcja dietetycznego obiadu ze śmietaną zamiast majonezu) lub z prostym dodatkiem - makaronem, ziemniakami.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy