skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierś kotleta z pomidorami? Przygotuj jedzenie. Weź średniej wielkości filet z kurczaka, najlepiej świeży, wcześniej nie mrożony. Możesz wziąć pomidory dowolnej odmiany, cebula jest średniej wielkości. Suche przyprawy wybierz dowolny smak lub zestaw specjalnie dla kurczaka. Mam chmiel-suneli. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Natychmiast przygotuj naczynie do pieczenia w piekarniku.
Krok 2:
Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój każdy filet wzdłuż na dwa kawałki, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Przykryj każdy filet folią spożywczą i lekko ubij młotkiem do gotowania. Nie musisz mocno bić, aby nie rozerwać mięsa. Ubity filet jest bardziej soczysty i delikatny.
Krok 3:
Posolić każdy kawałek i posypać przyprawami (lekko wcierając w mięso) z każdej strony. A jeśli jest czas, pozostaw namoczyć przyprawy przez 20-30 minut.
Krok 4:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj wybrane naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub przykryj papierem do pieczenia. Przygotowane kawałki fileta z kurczaka włożyć do formy. Na każdy kawałek nałóż trochę majonezu i rozprowadź go na całej powierzchni mięsa.
Krok 5:
Obierz cebulę, umyj i osusz. Pokrój cebulę w krążki i ułóż równomiernie na każdym kawałku przygotowanego fileta z kurczaka.
Krok 6:
Umyj i osusz świeże pomidory. Pokrój pomidory w kółka i równomiernie ułóż kurczaka na cebuli. W razie potrzeby pomidory można pokroić w paski lub pół koła.
Krok 7:
Zetrzyj wybrany ser na grubej tarce i równomiernie rozłóż na każdym kawałku kurczaka. Umieść formę z kotletami drobiowymi w nagrzanym piekarniku na około 15 do 20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 8:
Gotowy kotlet z kurczaka z pomidorami podawaj na gorąco. Możesz podać to danie jako samodzielne (doskonała opcja dietetycznego obiadu ze śmietaną zamiast majonezu) lub z prostym dodatkiem - makaronem, ziemniakami.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g