zrazy ziemniaczane z serem w piekarniku

Wersja dietetyczna zraz z bardzo smacznym nadzieniem i chrupiącą skórką. Bardzo smaczne nadzienie, które zawiera twardy ser i zioła, staje się bardziej soczyste dzięki tym dodatkowym składnikom. Możesz wziąć dowolne mięso mielone. Filet z kurczaka lub indyka sprawi, że to danie będzie bardziej dietetyczne. Pieczenie w piekarniku sprawia, że zrazy są jeszcze bardziej dietetyczne, ponieważ nie wchłaniają tłuszczu znajdującego się na patelni podczas smażenia (przy bardziej znanej metodzie gotowania tego dania). Pieczenie pozwoli Ci również uniknąć konieczności stania przy gorącym piecu i zaoszczędzi ci czasu. Podczas pieczenia w piekarniku na zrazach tworzy się chrupiąca skórka. I to jest pyszne!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 47 % 15 g
171 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy ziemniaczane z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Oczyść warzywa, umyj je i warzywa. Weź dowolne mięso mielone (mam wieprzowinę i wołowinę). Możesz kupić gotowy. Wolę sam to ugotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki na 4-6 części (w zależności od wielkości), włóż do rondla, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj gotowe ziemniaki na gęste puree, dodaj jajko i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser. Drobno posiekaj warzywa, dodaj je do mięsa mielonego wraz z jajkiem (jeśli wydaje ci się, że mięso mielone rozpadnie się bez niego) i łyżką śmietany lub majonezu. Sól, pieprz do smaku, ponownie dokładnie wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dłoni uformuj tortillę o grubości około 5 mm. lepiej zrobić to rękami zanurzonymi w wodzie, wtedy ciasto ziemniaczane nie będzie przylegać do rąk. Umieść mięso mielone na środku każdego ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na farszu połóż trochę tłuczonych ziemniaków i uformuj zrazy w pożądany kształt. Zrobiłam je owalne. Następnie zwiń zrazy w bułce tartej. I rób to tak długo, jak długo jest ciasto ziemniaczane i mięso mielone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego zrazy. Umieść w piekarniku na 40 minut, piecz w temperaturze 160-180 stopni (skup się na piekarniku), aż stanie się rumiany. Podczas gotowania będziesz musiał raz odwrócić zrazy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystkie, apetyczne i pachnące zrazy są gotowe. Podawaj na gorąco. Są bardzo dobre ze śmietaną. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy