ciasto jabłkowo-cynamonowe

najsmaczniejsze, niedrogie , piękne-wakacje każdego dnia! Ciasto jabłkowo-cynamonowe rozweseli nawet w najbardziej pochmurny dzień, ponieważ pachnie jak Dom i przytulność. Poza tym wygląda bardzo pięknie, tak bardzo, że można go podać na świątecznym stole!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 63 % 26 g
222 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z jabłkami i cynamonem? Aby to zrobić, musisz przygotować wszystkie składniki zgodnie z listą. Przesiej mąkę i sól przez sito, aby nasycić ją tlenem. Masło powinno być twarde, można je nawet lekko zamrozić. Włóż wcześniej wodę do ciasta do lodówki, aby była lodowata.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo twardy olej należy zmielić. Zetrzyj masło na grubej tarce, naprzemiennie posypując mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drewnianą szpatułką wymieszaj masło z mąką, aby uzyskać takie okruchy. Następnie wlej lodowatą wodę do ciasta i szybko ugniataj ciasto. Zrób to drewnianą szpatułką, tylko trochę na końcu pomóż ciastu rękami, aby zebrał się w grudkę. Nie musisz całkowicie ugniatać rękami, w przeciwnym razie olej zacznie się topić od ciepła dłoni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pamiętaj, że mąka może zająć więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na RODZAJU TESTU. Gotowe ciasto będzie strome i nie do końca jednorodne. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować nadzienie, umyj jabłka, pokrój i usuń rdzeń. Pokrój jabłka w kostkę. Dodaj stopione masło, cukier i skrobię do jabłek. Aby uzyskać smak, dodaj trochę mielonego cynamonu. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 2 nierówne części. Zwiń większość w okrąg i rozprowadź na dnie dzielonego kształtu, tworząc wysokie boki. Kształt mam 22 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż całe przygotowane nadzienie jabłkowe na cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij płaskie ciasto z pozostałego ciasta i ułóż je na powierzchni ciasta w kratkę. Posmaruj ciasto żółtkiem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 do 60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto będzie miało apetyczny złoty kolor. Wyjmij formę z ciasta z piekarnika. Schłodzić ciasto w formie, aby ustabilizować nadzienie jabłkowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij schłodzone ciasto z formy i podawaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowa szarlotka cynamonowa ma cienką, chrupiącą skórkę i soczyste, owocowe nadzienie. Miłego picia herbaty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy