skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z jabłkami i cynamonem? Aby to zrobić, musisz przygotować wszystkie składniki zgodnie z listą. Przesiej mąkę i sól przez sito, aby nasycić ją tlenem. Masło powinno być twarde, można je nawet lekko zamrozić. Włóż wcześniej wodę do ciasta do lodówki, aby była lodowata.
Krok 2:
Bardzo twardy olej należy zmielić. Zetrzyj masło na grubej tarce, naprzemiennie posypując mąką.
Krok 3:
Drewnianą szpatułką wymieszaj masło z mąką, aby uzyskać takie okruchy. Następnie wlej lodowatą wodę do ciasta i szybko ugniataj ciasto. Zrób to drewnianą szpatułką, tylko trochę na końcu pomóż ciastu rękami, aby zebrał się w grudkę. Nie musisz całkowicie ugniatać rękami, w przeciwnym razie olej zacznie się topić od ciepła dłoni.
Krok 4:
Pamiętaj, że mąka może zająć więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na RODZAJU TESTU. Gotowe ciasto będzie strome i nie do końca jednorodne. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 5:
Aby przygotować nadzienie, umyj jabłka, pokrój i usuń rdzeń. Pokrój jabłka w kostkę. Dodaj stopione masło, cukier i skrobię do jabłek. Aby uzyskać smak, dodaj trochę mielonego cynamonu. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Krok 6:
Podziel ciasto na 2 nierówne części. Zwiń większość w okrąg i rozprowadź na dnie dzielonego kształtu, tworząc wysokie boki. Kształt mam 22 cm.
Krok 7:
Rozłóż całe przygotowane nadzienie jabłkowe na cieście.
Krok 8:
Wytnij płaskie ciasto z pozostałego ciasta i ułóż je na powierzchni ciasta w kratkę. Posmaruj ciasto żółtkiem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 do 60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 9:
Gotowe ciasto będzie miało apetyczny złoty kolor. Wyjmij formę z ciasta z piekarnika. Schłodzić ciasto w formie, aby ustabilizować nadzienie jabłkowe.
Krok 10:
Wyjmij schłodzone ciasto z formy i podawaj.
Krok 11:
Gotowa szarlotka cynamonowa ma cienką, chrupiącą skórkę i soczyste, owocowe nadzienie. Miłego picia herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g