skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szaszłyki z mięsa wieprzowego na szaszłykach w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. W razie potrzeby rozmrozić mięso. Przenieś go wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Mięso nie może być pozostawione w ciepłym miejscu lub zalane zimną wodą. Z tego zmniejszy się jego smak. Jaka część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w poprzek włókien na kawałki średniej wielkości (około 4 cm szerokości). Przenieś je do głębokiej miski. Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki i jeszcze na pół. Drobno posiekaj część cebuli. Połóż całą cebulę na mięsie, sól, pieprz i obróć wszystko rękami, aby wyróżnić sok z cebuli. Przykryj lub dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny do marynowania.
Krok 3:
Drewniane długie szaszłyki moczyć w wodzie. Jest to konieczne, aby nie przypaliły się w piekarniku podczas pieczenia. Na mokrych szaszłykach na przemian nawlecz plastry wieprzowiny i kliny cebuli.
Krok 4:
Umieść szaszłyki nad blachą do pieczenia, aby mięso nie dotykało dna naczynia. Jak widać, razem z mięsem upiekłam również warzywa, ty też możesz to zrobić. Wcześniej (10-15 minut przed gotowaniem) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ponieważ czas i temperatura mogą wymagać zmiany.
Krok 5:
Wyślij blachę do pieczenia z kebabami do piekarnika i piecz naczynie, aż się zarumieni (około 30-40 minut). Ważne jest, aby okresowo obracać szaszłyki, aby mięso zarumieniło się ze wszystkich stron. Jak sprawdzić gotowość grilla? Pokrój kawałek mięsa, jeśli nie jest czerwony w środku i wypływa przezroczysty sok, danie jest gotowe.
gotowy szaszłyk wieprzowy podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami, warzywami i pikantnymi sosami (Tabasco, grill, sayabeli, adjika, Salsa, keczup).
metoda marynowania z cebulą nadaje się do gotowania kebabów nie tylko z wieprzowiny, ale także każdego innego mięsa (wołowina lub cielęcina, jagnięcina, filet z królika, kurczak).
jeśli chcesz, możesz dodać gotowe przyprawy do grilla dla smaku.
na blasze do pieczenia można ułożyć pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, papryka). Na wierzchu ułóż szaszłyki z plasterkami mięsa i cebulą. Zapiekać. Otrzymasz danie dwa w jednym. Zarówno mięso, jak i przystawka ugotują się natychmiast, co jest wygodne. Jak można upiec warzywa razem z kebabem można przeczytać w ten przepis
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g