szaszłyki wieprzowe na szaszłykach w piekarniku

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo apetyczne i niedrogie! Szaszłyki wieprzowe na szaszłykach w piekarniku gotuje się na marynacie cebulowej, która nadaje mięsu niezwykły aromat i miękkość. Nie próbowałeś tak soczystych i delikatnych kebabów!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 15 % 4 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki z mięsa wieprzowego na szaszłykach w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. W razie potrzeby rozmrozić mięso. Przenieś go wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Mięso nie może być pozostawione w ciepłym miejscu lub zalane zimną wodą. Z tego zmniejszy się jego smak. Jaka część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w poprzek włókien na kawałki średniej wielkości (około 4 cm szerokości). Przenieś je do głębokiej miski. Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki i jeszcze na pół. Drobno posiekaj część cebuli. Połóż całą cebulę na mięsie, sól, pieprz i obróć wszystko rękami, aby wyróżnić sok z cebuli. Przykryj lub dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drewniane długie szaszłyki moczyć w wodzie. Jest to konieczne, aby nie przypaliły się w piekarniku podczas pieczenia. Na mokrych szaszłykach na przemian nawlecz plastry wieprzowiny i kliny cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść szaszłyki nad blachą do pieczenia, aby mięso nie dotykało dna naczynia. Jak widać, razem z mięsem upiekłam również warzywa, ty też możesz to zrobić. Wcześniej (10-15 minut przed gotowaniem) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ponieważ czas i temperatura mogą wymagać zmiany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij blachę do pieczenia z kebabami do piekarnika i piecz naczynie, aż się zarumieni (około 30-40 minut). Ważne jest, aby okresowo obracać szaszłyki, aby mięso zarumieniło się ze wszystkich stron. Jak sprawdzić gotowość grilla? Pokrój kawałek mięsa, jeśli nie jest czerwony w środku i wypływa przezroczysty sok, danie jest gotowe.

gotowy szaszłyk wieprzowy podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami, warzywami i pikantnymi sosami (Tabasco, grill, sayabeli, adjika, Salsa, keczup).

metoda marynowania z cebulą nadaje się do gotowania kebabów nie tylko z wieprzowiny, ale także każdego innego mięsa (wołowina lub cielęcina, jagnięcina, filet z królika, kurczak).

jeśli chcesz, możesz dodać gotowe przyprawy do grilla dla smaku.

na blasze do pieczenia można ułożyć pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, papryka). Na wierzchu ułóż szaszłyki z plasterkami mięsa i cebulą. Zapiekać. Otrzymasz danie dwa w jednym. Zarówno mięso, jak i przystawka ugotują się natychmiast, co jest wygodne. Jak można upiec warzywa razem z kebabem można przeczytać w ten przepis

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy