ziemniaki z kiełbasą w piekarniku

wyjątkowy smak ulubionego dania! Prosty przepis na hostessy!
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 54 % 13 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i pokrój w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj majonez i czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mieszankę majonezowo-czosnkową do ziemniaków, wymieszaj i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kroimy kiełbaski na okrągło (przyznaję, że mam ich więcej niż w przepisie)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Papryka bułgarska

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokroić w kostkę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ziemniaki do naczynia do pieczenia, a następnie kiełbaski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp papryką na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zasypiamy obficie serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wkładamy do piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podsumowanie!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piękno!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mój ulubiony degustator )

ziemniaki obrać i pokroić w paski.
wymieszaj z majonezem i posiekanym czosnkiem. Sól i pieprz. Wymieszać.
połóż na blasze do pieczenia. Ułóż koła kiełbasek na wierzchu.
następnie mieszanka papryki.
posyp ziemniaki z kiełbasą startym serem i piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C, aż będą miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g

Podobne przepisy