skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie żywności. Najpierw rozmrażamy kurczaka. Miałem jedno biodro, z którego zdjąłem skórę. Jagody należy umyć. Wyczyść cebulę, zanurz ją w wodzie dla wygodnego cięcia. Zmiel ziarna pieprzu i nasiona kolendry w moździerzu.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na wygodne kawałki, mój kształt był bliższy kwadratom. W głębokiej misce wymieszaj je z cukrem, kurkumą, papryką, startą kolendrą i pieprzem, dodaj olej roślinny. Sól nie bierze udziału w marynacie, ponieważ usztywni filety. Pozostaw mięso do namoczenia na pół godziny.
Krok 3:
Moczymy szaszłyki w głębokiej misce, podczas gdy filet jest marynowany. Wtedy końce kawałków drewna pozostaną lekkie po smażeniu, będą bardziej reprezentacyjne. Suszone wiśnie moczymy osobno, aby nie były sztywne po smażeniu.
Krok 4:
Podziel żarówkę na warstwy, wybierz grubszą. Pokrój w kwadraty w kształcie kawałków fileta z kurczaka. Sprawdzamy na szpikulcu, aby pola nie były zbyt wąskie.
Krok 5:
Zaczynamy nawlekać kwadrat cebuli na szaszłyki od dołu, a następnie jagodę wiśni. Trzeci w kolejności jest kawałek fileta z kurczaka, który wcześniej filcujemy w nasionach sezamu. Powtórz kombinację cebuli, wiśni i kurczaka. Okazuje się pięć razy, zamykając kolejny kwadrat łuku.
Krok 6:
Położyłem gotowe szaszłyki na ruszcie i umieściłem je na środkowym poziomie w piekarniku. Poniżej poziomu była blacha do pieczenia z wodą. Jeśli nie ma rusztu, możesz użyć dowolnego kształtu o odpowiednim rozmiarze. Na dno tego pojemnika należy również wlać wodę. Smażyć w piekarniku. Moim szaszłykom wystarczyło dwadzieścia minut(200 gr.).
Krok 7:
Zrumienione, pachnące szaszłyki wyjmujemy z piekarnika. Podawaj dobrze z każdą zielenią. Dla miłośników słonych kładę sos sojowy. Świeży seler i koper włoski lub koper włoski doskonale komponują się z szaszłykami z kurczaka. Moim zdaniem okazała się piękna kompozycja. Do smaku wiśnie są gotowane na parze i doskonale uzupełniają kurczaka w przyprawach, a kwadraty cebuli są pieczone, ale nie przypalone.
te szaszłyki z kurczaka są pyszne nie tylko na gorąco, ale także na zimno. Są wygodne do zabrania ze sobą na ucztę biurową. Na wakacje dla dzieci należy wykluczyć ostre przyprawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Suszone wiśnie - 290 kcal/100g