skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z mięsem w śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Mięso jest odpowiednie - wieprzowina — polędwica lub jak Moja, z warstwami), jagnięcina, młoda wołowina, filet z indyka lub kurczaka. W zależności od rodzaju mięsa czas pieczenia zmieni się, weź to pod uwagę.
Krok 2:
Umyj mięso, dobrze osusz i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.
Krok 3:
Włóż mięso do wysmarowanej odrobiną oleju roślinnego formy.
Krok 4:
Obierz i pokrój cebulę w dowolny sposób-w kostkę lub pierścienie. Na wierzchu mięsa umieść warstwę posiekanej cebuli.
Krok 5:
Sól i pieprz potrawy.
Krok 6:
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 7:
Ułóż zachodzące na siebie krążki ziemniaków w następnej warstwie.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie, dobrze mieszając śmietanę, wodę, sól i przyprawy do smaku. Śmietana nadaje się do każdej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że był to produkt naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 9:
Wypełnij zawartość formy przygotowanym nadzieniem, aby ziemniaki były nim pokryte. Jeśli nie ma wystarczającej ilości wypełnienia, zrób więcej.
Krok 10:
Włóż naczynie do piekarnika, którego nie trzeba podgrzewać. Włącz go na temperaturę 200 stopni i ustaw timer na 1 godzinę, po pół godzinie zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz mięso z ziemniakami do miękkości-ziemniaki powinny stać się miękkie. Dokładny czas zależy od rodzaju mięsa i funkcji piekarnika. Podawaj gotowe danie do stołu, posypane ziołami. Smacznego!
często pieczone mięso z ziemniakami pomaga przy podawaniu na świątecznym stole, zwłaszcza gdy gromadzi się wielu gości. W takim przypadku ugotuj danie na dużej blasze do pieczenia, krojąc mięso na porcje lub odwrotnie — małe, aby wygodnie było całkowicie podnieść wszystkie warstwy z blachy do pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kuropatwa - 254 kcal/100g
- Cietrzew - 254 kcal / 100g
- Dziczyzna - 200 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g