ziemniaki z mięsem w śmietanie w piekarniku

pyszne, łatwe, ze zwykłych potraw, na obiad! Ziemniaki z mięsem w śmietanie w piekarniku to prosta wersja gorącego dania do codziennego menu. Okazuje się bardzo satysfakcjonujący i smaczny. Wygodne jest to, że zarówno mięso, jak i przystawka są pieczone w tym samym naczyniu — to nie tylko oszczędza czas, ale także brudzi mniej naczyń.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 50 % 10 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z mięsem w śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Mięso jest odpowiednie - wieprzowina — polędwica lub jak Moja, z warstwami), jagnięcina, młoda wołowina, filet z indyka lub kurczaka. W zależności od rodzaju mięsa czas pieczenia zmieni się, weź to pod uwagę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, dobrze osusz i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso do wysmarowanej odrobiną oleju roślinnego formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój cebulę w dowolny sposób-w kostkę lub pierścienie. Na wierzchu mięsa umieść warstwę posiekanej cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz potrawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż zachodzące na siebie krążki ziemniaków w następnej warstwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie, dobrze mieszając śmietanę, wodę, sól i przyprawy do smaku. Śmietana nadaje się do każdej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że był to produkt naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnij zawartość formy przygotowanym nadzieniem, aby ziemniaki były nim pokryte. Jeśli nie ma wystarczającej ilości wypełnienia, zrób więcej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż naczynie do piekarnika, którego nie trzeba podgrzewać. Włącz go na temperaturę 200 stopni i ustaw timer na 1 godzinę, po pół godzinie zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz mięso z ziemniakami do miękkości-ziemniaki powinny stać się miękkie. Dokładny czas zależy od rodzaju mięsa i funkcji piekarnika. Podawaj gotowe danie do stołu, posypane ziołami. Smacznego!

często pieczone mięso z ziemniakami pomaga przy podawaniu na świątecznym stole, zwłaszcza gdy gromadzi się wielu gości. W takim przypadku ugotuj danie na dużej blasze do pieczenia, krojąc mięso na porcje lub odwrotnie — małe, aby wygodnie było całkowicie podnieść wszystkie warstwy z blachy do pieczenia. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kuropatwa - 254   kcal/100g
  • Cietrzew - 254   kcal / 100g
  • Dziczyzna - 200   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy