pierś z kurczaka w śmietanie w piekarniku

to danie podbije prostotą przygotowania i smakiem. Gotuję piersi z kurczaka według tego przepisu od prawie 8 lat. Do dekoracji zawsze podaję pieczone warzywa-pomidory, paprykę, cukinię. Do tego dania lepiej jest wziąć piersi bez skóry, możesz również użyć zwykłego fileta bez kości.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 17 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 6 % 2 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól, pieprz śmietanę, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso do naczynia do pieczenia, posmaruj sosem śmietanowym i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij formę z piekarnika, zdejmij folię. Polej kurczaka sosem z dna formy, posyp serem, włóż z powrotem do piekarnika na 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy