dorsz w śmietanie w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jeśli dorsz jest zamrożony-rozmrozić i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 3:
Ubij jajko z mlekiem.
Krok 4:
Dodaj połowę zieleni, sól i pieprz. Wymieszać.
Krok 5:
Wlej mieszankę mleczno-jajeczną do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia, ułóż steki z dorsza tak, aby ich powierzchnia była odsłonięta.
Krok 6:
Sól, pieprz dorsza i posyp pozostałymi ziołami.
Krok 7:
Rozłóż śmietanę na wierzchu. Włóż dorsza do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g