dorsz w śmietanie w piekarniku

Ciekawe i smaczne danie dla miłośników ryb. W tym przepisie upiekłam rybę w omlecie, tak lubi mój mąż. Ryba okazuje się soczysta, nie wysycha, a omlet jest przewiewny i porowaty, nasycony aromatem ryby. Możesz po prostu upiec rybę pod kwaśną śmietaną, bez omletu, pomijając kroki 2-4.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jeśli dorsz jest zamrożony-rozmrozić i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj koperek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko z mlekiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj połowę zieleni, sól i pieprz. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę mleczno-jajeczną do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia, ułóż steki z dorsza tak, aby ich powierzchnia była odsłonięta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz dorsza i posyp pozostałymi ziołami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż śmietanę na wierzchu. Włóż dorsza do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy