różowy łosoś w śmietanie pieczony w piekarniku

szybko, łatwo, zdrowo, na obiad i na drugie! Różowy łosoś pieczony w śmietanie w piekarniku okazuje się bardzo delikatny i soczysty, nie jest gorszy w smaku niż szlachetniejsze odmiany ryb. Danie okazuje się dość budżetowe, a nawet można je ugotować na świątecznym stole.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec różowego łososia w śmietanie w piekarniku? Przygotuj rybę, powinna być dobrej jakości i najlepiej schłodzona-taka ryba jest znacznie zdrowsza. Nie trzeba używać fileta z różowego łososia, wystarczy jej stek. Jeśli masz mrożoną rybę, rozmroź ją we właściwy sposób. Natychmiast po zamrażarce umieść różowego łososia na dolnej półce lodówki, pozostaw na 5-7 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz rybę, osusz ręcznikami papierowymi — nadmiar wilgoci sprawi, że ryba będzie wodnista i mniej smaczna. Pokrój go na średniej wielkości kawałki. Użyj filetów na skórze - aby danie nie zamieniło się w owsiankę, a kawałki utrzymają swój kształt.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź żaroodporną formę z wysokimi bokami. Po ugotowaniu śmietana się zagotuje, a przy niskich bokach mogą się wylać. W tej formie ułóż kawałki ryby skórą do dołu. Nie smaruj formy olejem, ryba będzie duszona w śmietanie i nie przyklei się do dna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić rybę. Używam zwykłej soli morskiej i grubo zmielonej. Ale może to być dowolna sól z dodatkami: sól z rozmarynem lub sól Adyghe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieprz rybę. Możesz wziąć dowolną ostrą paprykę według własnych upodobań. Używam mieszanki papryki - ta przyprawa jest bardzo aromatyczna i wszechstronna. Również na tym etapie możesz dodać do ryby swoje ulubione zioła lub przyprawy: gałązkę świeżego tymianku lub rozmarynu, a może czosnek w proszku. Wybierz według własnego gustu!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij rybę śmietaną. Mam całkowicie zwykłą śmietankę do picia o zawartości tłuszczu 10%. Odpowiedni jest również krem 20%, ale nie jest konieczne stosowanie większej ilości tłuszczu. Ponadto śmietankę można zastąpić tłustym mlekiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Od poziomu śmietany do górnej części boków formy powinno wynosić co najmniej 2 cm, włóż formę z rybą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Możesz przykryć formę folią, wtedy ryba będzie bardziej duszona niż pieczona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotową rybę z piekarnika i podawaj z dowolnym dodatkiem i powstałym sosem śmietanowym. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy