skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec różowego łososia w śmietanie w piekarniku? Przygotuj rybę, powinna być dobrej jakości i najlepiej schłodzona-taka ryba jest znacznie zdrowsza. Nie trzeba używać fileta z różowego łososia, wystarczy jej stek. Jeśli masz mrożoną rybę, rozmroź ją we właściwy sposób. Natychmiast po zamrażarce umieść różowego łososia na dolnej półce lodówki, pozostaw na 5-7 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Dobrze opłucz rybę, osusz ręcznikami papierowymi — nadmiar wilgoci sprawi, że ryba będzie wodnista i mniej smaczna. Pokrój go na średniej wielkości kawałki. Użyj filetów na skórze - aby danie nie zamieniło się w owsiankę, a kawałki utrzymają swój kształt.
Krok 3:
Weź żaroodporną formę z wysokimi bokami. Po ugotowaniu śmietana się zagotuje, a przy niskich bokach mogą się wylać. W tej formie ułóż kawałki ryby skórą do dołu. Nie smaruj formy olejem, ryba będzie duszona w śmietanie i nie przyklei się do dna.
Krok 4:
Posolić rybę. Używam zwykłej soli morskiej i grubo zmielonej. Ale może to być dowolna sól z dodatkami: sól z rozmarynem lub sól Adyghe.
Krok 5:
Pieprz rybę. Możesz wziąć dowolną ostrą paprykę według własnych upodobań. Używam mieszanki papryki - ta przyprawa jest bardzo aromatyczna i wszechstronna. Również na tym etapie możesz dodać do ryby swoje ulubione zioła lub przyprawy: gałązkę świeżego tymianku lub rozmarynu, a może czosnek w proszku. Wybierz według własnego gustu!
Krok 6:
Napełnij rybę śmietaną. Mam całkowicie zwykłą śmietankę do picia o zawartości tłuszczu 10%. Odpowiedni jest również krem 20%, ale nie jest konieczne stosowanie większej ilości tłuszczu. Ponadto śmietankę można zastąpić tłustym mlekiem.
Krok 7:
Od poziomu śmietany do górnej części boków formy powinno wynosić co najmniej 2 cm, włóż formę z rybą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Możesz przykryć formę folią, wtedy ryba będzie bardziej duszona niż pieczona.
Krok 8:
Wyjmij gotową rybę z piekarnika i podawaj z dowolnym dodatkiem i powstałym sosem śmietanowym. Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g