bułka z marchewką z serem

Piękny, jasny, świąteczny i zdrowy! Bazę marchewkową do bułki z serem można stosować z innymi nadzieniami, na przykład twarogiem lub twardym serem z majonezem. A najtrudniejszą rzeczą w gotowaniu jest delikatne zwijanie, a następnie czekanie, aż ostygnie. Wszystko inne jest łatwe i proste!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 13 % 4 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę z marchewką z serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Koperek można zastąpić innymi zieleniami. Weź jajka C1 lub co. Używaj oleju roślinnego z wysokim punktem dymienia. Najczęstsze z tych olejów: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Rośliny okopowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Następnie dodaj masło, doda przyjemnego smaku marchewce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś startą marchewkę na patelnię, przykryj. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, 15-20 minut do miękkości. Dokładny czas zależy od właściwości marchwi, patelni i kuchenki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowe marchewki do głębokiej miski i całkowicie ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jajka mydłem. Oddziel żółtka od białek. Nad talerzem za pomocą noża wbij skorupkę w środek jajka i podziel ją na 2 połówki. Przenieś jajko z jednej połówki skorupy do drugiej, aż całe białko się do niej wlewa. Żółtko pozostanie w skorupce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żółtka można natychmiast dodać do miski z marchewką. Trochę pieprzu i mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij białka z niepełną łyżeczką soli na mocne szczyty. Oznacza to, że pianka białkowa nie powinna płynąć, jeśli przechylisz lub odwrócisz Pojemnik.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W małych porcjach dodaj ubite białka do miski z marchewką i żółtkami i delikatnie, uważając, aby nie zniszczyć zwiewności białek, wymieszaj ciasto. Powinna uzyskać jednorodną masę powietrza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do pieczenia weź blachę do pieczenia o wymiarach około 30x40 cm, przykryj nieprzywierającym pergaminem i równomiernie rozprowadź na nim ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika. Wyjmij gotowe ciasto marchewkowe na bułkę z piekarnika i lekko ostudź.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z kopru, opłucz, osusz i drobno posiekaj. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj ser z koperkiem, aż będzie gładki. Jeśli ser nie jest słony, dodaj trochę soli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś ciepłe ciasto na folię spożywczą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij pergamin i równomiernie rozprowadź nadzienie szpatułką lub łyżką na całym cieście.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Dlatego ostrożnie za pomocą folii spożywczej zwiń ją rolką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Całkowicie owinąć rolkę folią spożywczą i schłodzić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem udekoruj bułkę według własnego uznania i pokrój na porcje.

nadzienie do tej bułki można zmienić. Zamiast serka śmietankowego, na przykład, weź miękki twaróg lub starty twardy ser z majonezem. Dodaj zielenie według własnych upodobań. Bardzo lubię też dodawać ząbek czosnku.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy