skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę z marchewką z serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Koperek można zastąpić innymi zieleniami. Weź jajka C1 lub co. Używaj oleju roślinnego z wysokim punktem dymienia. Najczęstsze z tych olejów: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
Krok 2:
Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Rośliny okopowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Następnie dodaj masło, doda przyjemnego smaku marchewce.
Krok 4:
Przenieś startą marchewkę na patelnię, przykryj. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, 15-20 minut do miękkości. Dokładny czas zależy od właściwości marchwi, patelni i kuchenki.
Krok 5:
Przenieś gotowe marchewki do głębokiej miski i całkowicie ostudź.
Krok 6:
Umyj jajka mydłem. Oddziel żółtka od białek. Nad talerzem za pomocą noża wbij skorupkę w środek jajka i podziel ją na 2 połówki. Przenieś jajko z jednej połówki skorupy do drugiej, aż całe białko się do niej wlewa. Żółtko pozostanie w skorupce.
Krok 7:
Żółtka można natychmiast dodać do miski z marchewką. Trochę pieprzu i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Ubij białka z niepełną łyżeczką soli na mocne szczyty. Oznacza to, że pianka białkowa nie powinna płynąć, jeśli przechylisz lub odwrócisz Pojemnik.
Krok 9:
W małych porcjach dodaj ubite białka do miski z marchewką i żółtkami i delikatnie, uważając, aby nie zniszczyć zwiewności białek, wymieszaj ciasto. Powinna uzyskać jednorodną masę powietrza.
Krok 10:
Do pieczenia weź blachę do pieczenia o wymiarach około 30x40 cm, przykryj nieprzywierającym pergaminem i równomiernie rozprowadź na nim ciasto.
Krok 11:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika. Wyjmij gotowe ciasto marchewkowe na bułkę z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 12:
Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z kopru, opłucz, osusz i drobno posiekaj. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj ser z koperkiem, aż będzie gładki. Jeśli ser nie jest słony, dodaj trochę soli.
Krok 13:
Przenieś ciepłe ciasto na folię spożywczą.
Krok 14:
Zdejmij pergamin i równomiernie rozprowadź nadzienie szpatułką lub łyżką na całym cieście.
Krok 15:
Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Dlatego ostrożnie za pomocą folii spożywczej zwiń ją rolką.
Krok 16:
Całkowicie owinąć rolkę folią spożywczą i schłodzić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem udekoruj bułkę według własnego uznania i pokrój na porcje.
nadzienie do tej bułki można zmienić. Zamiast serka śmietankowego, na przykład, weź miękki twaróg lub starty twardy ser z majonezem. Dodaj zielenie według własnych upodobań. Bardzo lubię też dodawać ząbek czosnku.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g