pieczone warzywa w śmietanie w piekarniku

pieczone warzywa można podawać samodzielnie lub jako dodatek. Najłatwiejszym sposobem przygotowania warzyw jest upieczenie ich w piekarniku. Oprócz tego, co podano w przepisie, możesz użyć innych warzyw: między innymi marchwi, kalafiora i brokułów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Warzywa umyć, osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cukinię na ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również bakłażana na ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekane warzywa i całe pomidory koktajlowe włożyć do naczynia do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    SOS. Przełóż czosnek przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz śmietanę z czosnkiem, ziołami i przyprawami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, możesz ją lekko rozcieńczyć wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej warzywa kwaśną śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy