pieczone warzywa w śmietanie w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Warzywa umyć, osuszyć.
Krok 2:
Pokrój cukinię na ćwiartki.
Krok 3:
Pokrój również bakłażana na ćwiartki.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion i pokroić na duże kawałki.
Krok 5:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 6:
Posiekane warzywa i całe pomidory koktajlowe włożyć do naczynia do pieczenia.
Krok 7:
SOS. Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 8:
Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj.
Krok 9:
Połącz śmietanę z czosnkiem, ziołami i przyprawami.
Krok 10:
Mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, możesz ją lekko rozcieńczyć wodą.
Krok 11:
Polej warzywa kwaśną śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g