skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec łosia w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wskazane jest pokonanie łosi młotkiem ze wszystkich stron. Następnie napełnij mięso łosia zimną wodą i pozostaw na noc w lodówce do namoczenia. Rano spuść wodę i opłucz mięso i osusz serwetkami, aby usunąć nadmiar wody.
Krok 2:
Przygotuj produkty do marynaty. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę. Zamiast czerwonego wina możesz wziąć ocet stołowy. Możesz także zmienić zestaw suchych przypraw i papryki do swoich upodobań.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Krok 4:
2 posiekaj małe korzenie pietruszki.
Krok 5:
W głębokiej misce połącz posiekaną cebulę, korzenie pietruszki, ocet winny, sól, cukier, ziele angielskie i mielony pieprz.
Krok 6:
Zalej przyprawy i cebulę wrzącą wodą. Wymieszać. Schłodzić marynatę do temperatury pokojowej.
Krok 7:
Włóż łosię do marynaty, aby woda całkowicie przykryła mięso. Umieść mięso do marynowania w lodówce na 1 dzień.
Krok 8:
Przenieś kawałek mięsa z marynaty na podwójny arkusz folii. W razie potrzeby możesz posypać mięso solą i pieprzem. Nie zrobiłem tego, ponieważ marynata, jak mi się wydawało, była bardzo nasycona. Łosia gotowałem po raz pierwszy i bałem się przesolić. Jak się później okazało, mięso w marynacie było dobrze nasycone solą i aromatem przypraw.
Krok 9:
Owinąć mocno łosie w folię i włożyć do naczynia do pieczenia. Wlej 200 ml wody na dno formy.
Krok 10:
Piecz mięso łosia w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 4 godziny. W oryginalnym przepisie 1 kg mięsa pieczono w tej temperaturze przez 10 godzin. Dla mojego piekarnika to dużo. U mnie w ciągu 3,5 godziny osiągnął gotowość. Skupiasz się na swoim piekarniku. Jednocześnie upewnij się, że woda nie odparowuje całkowicie na dnie formy. I dodaj go w razie potrzeby.
Krok 11:
Wyjmij mięso z folii i pokrój w cienkie plasterki. Smacznego!
nie możesz wcześniej moczyć mięsa w wodzie (Krok 1), ale natychmiast włóż mięso do marynaty i marynuj przez około 2 dni.
jedną z korzystnych właściwości produktu jest jego niska zawartość kalorii. W ogóle nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie całkowicie nasyca ludzkie ciało ze względu na zawartość dużej ilości białka.
Łosiatyna ma ciemnoczerwony kolor. Zasadniczo struktura mięsa jest muskularna i żylasta, szorstka. Chociaż smakuje jak jagnięcina, a ze względu na twardość i specjalny zapach jest marynowany i moczony w wodzie przez długi czas. Dopiero po wstępnym przygotowaniu można go wykorzystać do przygotowania różnych pysznych potraw.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Łosiatyna - 100 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal / 100g