łosie w piekarniku

najsmaczniejszy, delikatny, soczysty, apetyczny, pachnący! Spędzisz sporo czasu na Łosiu w piekarniku: mięso należy namoczyć, a następnie marynować. Ponadto jego miękkość zależy od wieku zwierzęcia i części tuszy. Polecam wziąć polędwicę z tyłu. Jeśli zrobisz to dobrze, będzie bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 9 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 17 % 2 g
52 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec łosia w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wskazane jest pokonanie łosi młotkiem ze wszystkich stron. Następnie napełnij mięso łosia zimną wodą i pozostaw na noc w lodówce do namoczenia. Rano spuść wodę i opłucz mięso i osusz serwetkami, aby usunąć nadmiar wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj produkty do marynaty. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę. Zamiast czerwonego wina możesz wziąć ocet stołowy. Możesz także zmienić zestaw suchych przypraw i papryki do swoich upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w krążki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    2 posiekaj małe korzenie pietruszki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce połącz posiekaną cebulę, korzenie pietruszki, ocet winny, sól, cukier, ziele angielskie i mielony pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej przyprawy i cebulę wrzącą wodą. Wymieszać. Schłodzić marynatę do temperatury pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż łosię do marynaty, aby woda całkowicie przykryła mięso. Umieść mięso do marynowania w lodówce na 1 dzień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś kawałek mięsa z marynaty na podwójny arkusz folii. W razie potrzeby możesz posypać mięso solą i pieprzem. Nie zrobiłem tego, ponieważ marynata, jak mi się wydawało, była bardzo nasycona. Łosia gotowałem po raz pierwszy i bałem się przesolić. Jak się później okazało, mięso w marynacie było dobrze nasycone solą i aromatem przypraw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owinąć mocno łosie w folię i włożyć do naczynia do pieczenia. Wlej 200 ml wody na dno formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz mięso łosia w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 4 godziny. W oryginalnym przepisie 1 kg mięsa pieczono w tej temperaturze przez 10 godzin. Dla mojego piekarnika to dużo. U mnie w ciągu 3,5 godziny osiągnął gotowość. Skupiasz się na swoim piekarniku. Jednocześnie upewnij się, że woda nie odparowuje całkowicie na dnie formy. I dodaj go w razie potrzeby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij mięso z folii i pokrój w cienkie plasterki. Smacznego!

nie możesz wcześniej moczyć mięsa w wodzie (Krok 1), ale natychmiast włóż mięso do marynaty i marynuj przez około 2 dni.
jedną z korzystnych właściwości produktu jest jego niska zawartość kalorii. W ogóle nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie całkowicie nasyca ludzkie ciało ze względu na zawartość dużej ilości białka.
Łosiatyna ma ciemnoczerwony kolor. Zasadniczo struktura mięsa jest muskularna i żylasta, szorstka. Chociaż smakuje jak jagnięcina, a ze względu na twardość i specjalny zapach jest marynowany i moczony w wodzie przez długi czas. Dopiero po wstępnym przygotowaniu można go wykorzystać do przygotowania różnych pysznych potraw.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Łosiatyna - 100   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal / 100g

Podobne przepisy