soczysty Indyk w piekarniku pieczony w całości

rumiany Na zewnątrz i soczysty w środku indyk na stół. Ten Indyk to wspaniała uczta dla całej rodziny. Przygotuj go na Nowy Rok lub Boże Narodzenie lub po prostu na obiad. Dzięki marynacie Indyk nabiera szczególnego smaku, a mięso pozostaje delikatne i soczyste.
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 19 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczystego indyka w piekarniku pieczonego w całości? Rozmrozić indyka, usunąć podroby, spłukać pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Drobno zetrzyj cebulę i dodaj jogurt do cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wino, wszystkie przyprawy i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odciągnij skórę od mięsa i równomiernie posmaruj marynatą pod skórą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie równomiernie posmaruj marynatą powierzchnię indyka. Owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Możesz zostawić na jeden dzień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyjmij indyka z lodówki, podnieś skórę z tyłu tuszy i wykonaj małe nacięcie wzdłużne nożem,aby zrobić kieszeń. Przełóż nogę indyka przez pasek skóry i skrzyżuj obie nogi. Lub skrzyżuj nogi i zawiąż nitką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść indyka na blasze do pieczenia i przykryj folią spożywczą. Piecz indyka w piekarniku przez 3 godziny w temperaturze 180°C. sprawdź gotowość indyka. Aby to zrobić, przebij indyka, jeśli wycieknie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy, nadal musisz trzymać go w piekarniku. Lub sprawdź gotowość za pomocą termometru, temperatura wewnątrz indyka powinna wynosić co najmniej 75°C.

jeśli chcesz uzyskać bardziej rumianą skórkę na indyku, usuń folię na 30 minut do miękkości i kontynuuj pieczenie indyka bez folii.
podawaj indyka z dodatkiem warzyw. Indyk można również faszerować warzywami, jabłkami, pomarańczami lub upiec z cytryną. Ktoś nadziewa indyka borówkami lub suszonymi śliwkami. Możesz także wybrać przyprawy według własnego uznania. Jogurt można zastąpić majonezem.
w moim przepisie używam indyka średniej wielkości, jeśli masz dużego indyka, będziesz musiał wydłużyć czas narzekania o 1-2 godziny. Skoncentruj się na temperaturze indyka i kolorze soku.
taki Indyk w Ameryce jest przygotowywany na Boże Narodzenie i Święto Dziękczynienia. Proces gotowania indyka jest prosty i można go przygotować na każde święto lub normalny dzień.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy