skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczystego indyka w piekarniku pieczonego w całości? Rozmrozić indyka, usunąć podroby, spłukać pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Drobno zetrzyj cebulę i dodaj jogurt do cebuli.
Krok 3:
Dodaj wino, wszystkie przyprawy i sól.
Krok 4:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Odciągnij skórę od mięsa i równomiernie posmaruj marynatą pod skórą.
Krok 6:
Następnie równomiernie posmaruj marynatą powierzchnię indyka. Owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Możesz zostawić na jeden dzień.
Krok 7:
Następnie wyjmij indyka z lodówki, podnieś skórę z tyłu tuszy i wykonaj małe nacięcie wzdłużne nożem,aby zrobić kieszeń. Przełóż nogę indyka przez pasek skóry i skrzyżuj obie nogi. Lub skrzyżuj nogi i zawiąż nitką.
Krok 8:
Umieść indyka na blasze do pieczenia i przykryj folią spożywczą. Piecz indyka w piekarniku przez 3 godziny w temperaturze 180°C. sprawdź gotowość indyka. Aby to zrobić, przebij indyka, jeśli wycieknie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy, nadal musisz trzymać go w piekarniku. Lub sprawdź gotowość za pomocą termometru, temperatura wewnątrz indyka powinna wynosić co najmniej 75°C.
jeśli chcesz uzyskać bardziej rumianą skórkę na indyku, usuń folię na 30 minut do miękkości i kontynuuj pieczenie indyka bez folii.
podawaj indyka z dodatkiem warzyw. Indyk można również faszerować warzywami, jabłkami, pomarańczami lub upiec z cytryną. Ktoś nadziewa indyka borówkami lub suszonymi śliwkami. Możesz także wybrać przyprawy według własnego uznania. Jogurt można zastąpić majonezem.
w moim przepisie używam indyka średniej wielkości, jeśli masz dużego indyka, będziesz musiał wydłużyć czas narzekania o 1-2 godziny. Skoncentruj się na temperaturze indyka i kolorze soku.
taki Indyk w Ameryce jest przygotowywany na Boże Narodzenie i Święto Dziękczynienia. Proces gotowania indyka jest prosty i można go przygotować na każde święto lub normalny dzień.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt do picia "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g