skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto ślimakowe pita z mielonym mięsem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne mięso mielone, odpowiednia jest wołowina, wieprzowina i kurczak. Możesz w nim umieścić dowolne ulubione przyprawy. Włożyłam słodką paprykę i czarny pieprz.
Krok 2:
Obierz i posiekaj cebulę. Możesz go po prostu pokroić, możesz przebić w blenderze, zetrę go na tarce. Jeśli lubisz, lekko podsmaż cebulę na oleju roślinnym. Dodaj cebulę i przyprawy do mielonego mięsa.
Krok 3:
Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Odkąd zetrę cebulę, powstało dużo soku. A po wymieszaniu mięso mielone stało się soczyste. Jeśli mięso mielone okazało się suche, radzę dodać trochę wody, aby łatwiej było rozsmarować mięso mielone na chlebie pita.
Krok 4:
Jak zwinąć ślimaka z mięsa mielonego? Na początek pokrój arkusze chleba pita na połówki.
Krok 5:
Rozsmaruj mięso mielone na chlebie pita, aby równomiernie pokryło cały liść.
Krok 6:
Zwiń pita słomką po większej stronie.
Krok 7:
Zwiń wszystkie połówki w podobny sposób. Otrzymasz cztery rolki.
Krok 8:
Weź odpowiedni Okrągły kształt. Mam 20 cm średnicy, dzielony. Posmaruj boki i spód formy olejem roślinnym.
Krok 9:
Ułóż bułki pita w formie, zaczynając od środka, obracając je spiralnie.
Krok 10:
Do nalewania zetrzyj ser na drobnej tarce. Dodaj do niego jajka i śmietanę.
Krok 11:
Mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 12:
Wypełnij ciasto powstałą masą. Jeśli, podobnie jak ja, forma jest dzielona, radzę owinąć ją folią, ponieważ wypełnienie może przeciekać. Nie miałem folii, umieściłem formę z ciastem na dnie innej formy, większej.
Krok 13:
Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180-200°C przez 30-40 minut na złoty kolor na wierzchu. Oblicz dokładny czas i temperaturę na podstawie modelu piekarnika! Gotowe ciasto lekko ostudzić i podawać, pokroić na kawałki jak ciasto.
próbowałem wcześniej ciast pita, bardzo je lubię-szybkie, proste, pyszne. Radzę wziąć cienki chleb pita, stają się bardzo delikatne podczas pieczenia.
chleb pita to bardzo wszechstronny produkt. Można go jeść jak chleb lub robić z niego różne przekąski. I nie tylko zimne. Świetnie nadaje się do ciast - po upieczeniu wygląda jak cienkie ciasto francuskie.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g