ślimak pita z mielonym mięsem w piekarniku ciasto

nie zawracaj sobie głowy ciastem-zawinięte i w piekarniku! To ślimakowe ciasto pita pieczone jest z serem i mielonym mięsem. Ale nadzienia dla niego można zmienić według własnego gustu. W rezultacie otrzymujemy proste, ale bardzo smaczne, niesłodzone wypieki, które wyglądają bardzo łuszcząco!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 18 % 7 g
269 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto ślimakowe pita z mielonym mięsem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne mięso mielone, odpowiednia jest wołowina, wieprzowina i kurczak. Możesz w nim umieścić dowolne ulubione przyprawy. Włożyłam słodką paprykę i czarny pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj cebulę. Możesz go po prostu pokroić, możesz przebić w blenderze, zetrę go na tarce. Jeśli lubisz, lekko podsmaż cebulę na oleju roślinnym. Dodaj cebulę i przyprawy do mielonego mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Odkąd zetrę cebulę, powstało dużo soku. A po wymieszaniu mięso mielone stało się soczyste. Jeśli mięso mielone okazało się suche, radzę dodać trochę wody, aby łatwiej było rozsmarować mięso mielone na chlebie pita.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak zwinąć ślimaka z mięsa mielonego? Na początek pokrój arkusze chleba pita na połówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozsmaruj mięso mielone na chlebie pita, aby równomiernie pokryło cały liść.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń pita słomką po większej stronie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń wszystkie połówki w podobny sposób. Otrzymasz cztery rolki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź odpowiedni Okrągły kształt. Mam 20 cm średnicy, dzielony. Posmaruj boki i spód formy olejem roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż bułki pita w formie, zaczynając od środka, obracając je spiralnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nalewania zetrzyj ser na drobnej tarce. Dodaj do niego jajka i śmietanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mieszaj masę, aż będzie gładka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnij ciasto powstałą masą. Jeśli, podobnie jak ja, forma jest dzielona, radzę owinąć ją folią, ponieważ wypełnienie może przeciekać. Nie miałem folii, umieściłem formę z ciastem na dnie innej formy, większej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180-200°C przez 30-40 minut na złoty kolor na wierzchu. Oblicz dokładny czas i temperaturę na podstawie modelu piekarnika! Gotowe ciasto lekko ostudzić i podawać, pokroić na kawałki jak ciasto.

próbowałem wcześniej ciast pita, bardzo je lubię-szybkie, proste, pyszne. Radzę wziąć cienki chleb pita, stają się bardzo delikatne podczas pieczenia.

chleb pita to bardzo wszechstronny produkt. Można go jeść jak chleb lub robić z niego różne przekąski. I nie tylko zimne. Świetnie nadaje się do ciast - po upieczeniu wygląda jak cienkie ciasto francuskie.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy