zapiekanka z twarogu z mąką ryżową w piekarniku

najdelikatniejsza uczta z twarogu w każdej łyżce! Zapiekanka z twarogu z mąką ryżową w piekarniku jest szczególnie delikatna i przewiewna w środku, z apetyczną chrupiącą górną skórką. Ze względu na obecność mąki ryżowej nie jest tak kaloryczna jak tradycyjna. Można go zjeść nawet późnym wieczorem i zostawić kawałek na śniadanie.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 47 % 22 g
243 kcal
IG: 0 / 5 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić zapiekankę z twarogu z mąką ryżową w piekarniku?

1.Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia.

2. Twaróg do tej zapiekanki można wziąć dowolny tłuszcz. Najważniejsze jest to, że jest świeży i kruchy. Aby zapiekanka była bardziej delikatna i jednorodna, wskazane jest zmielenie twarogu przez sito. Lub ubij go blenderem, aż będzie gładki.

3. Po tym, jak twaróg stał się bardziej jednorodną strukturą, konieczne jest dodanie do niego cukru. Cukier można umieścić nieco więcej lub odwrotnie, mniej niż wskazano w przepisie. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych.

4. Dodaj cukier waniliowy do twarogu (można go zastąpić ekstraktem waniliowym lub waniliowym), aby zapiekanka nabrała przyjemnego smaku.

5. Rozbij jaja kurze osobno do czystego pojemnika i ubij je mikserem lub ręczną trzepaczką na puszystą pianę. Wlej ubite jajka do miski z twarogiem. Dobrze wymieszaj.

6. Przesiej drobno zmieloną mąkę ryżową do osobnego suchego pojemnika, aby rozbić wszystkie możliwe grudki. Następnie wlej przesianą mąkę ryżową do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.

7. Posmaruj spód i boki naczynia do pieczenia o odpowiedniej wielkości masłem, aby zapiekanka nie przykleiła się do boków naczynia i można ją łatwo wyjąć. Resztę masła pokroić w cienkie talerze i równomiernie ułożyć na masie twarogowej. Podczas pieczenia masło stopi się, a na powierzchni zapiekanki utworzy się apetyczna chrupiąca skórka.

8. Umieść zapiekankę w nagrzanym piekarniku na około 40 minut, aż będzie gotowa.

gdy zapiekanka pokryje się złotą skórką na wierzchu, wyjmij ją z piekarnika i ostudź.

podawaj zapiekankę z twarogu z mąki ryżowej ze śmietaną, rozpuszczoną czekoladą, domowym dżemem lub świeżymi jagodami. Możesz udekorować zapiekankę, posypując ją cukrem pudrem i / lub kakao.

smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy