skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić zapiekankę z twarogu z mąką ryżową w piekarniku?
1.Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia.
2. Twaróg do tej zapiekanki można wziąć dowolny tłuszcz. Najważniejsze jest to, że jest świeży i kruchy. Aby zapiekanka była bardziej delikatna i jednorodna, wskazane jest zmielenie twarogu przez sito. Lub ubij go blenderem, aż będzie gładki.
3. Po tym, jak twaróg stał się bardziej jednorodną strukturą, konieczne jest dodanie do niego cukru. Cukier można umieścić nieco więcej lub odwrotnie, mniej niż wskazano w przepisie. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych.
4. Dodaj cukier waniliowy do twarogu (można go zastąpić ekstraktem waniliowym lub waniliowym), aby zapiekanka nabrała przyjemnego smaku.
5. Rozbij jaja kurze osobno do czystego pojemnika i ubij je mikserem lub ręczną trzepaczką na puszystą pianę. Wlej ubite jajka do miski z twarogiem. Dobrze wymieszaj.
6. Przesiej drobno zmieloną mąkę ryżową do osobnego suchego pojemnika, aby rozbić wszystkie możliwe grudki. Następnie wlej przesianą mąkę ryżową do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.
7. Posmaruj spód i boki naczynia do pieczenia o odpowiedniej wielkości masłem, aby zapiekanka nie przykleiła się do boków naczynia i można ją łatwo wyjąć. Resztę masła pokroić w cienkie talerze i równomiernie ułożyć na masie twarogowej. Podczas pieczenia masło stopi się, a na powierzchni zapiekanki utworzy się apetyczna chrupiąca skórka.
8. Umieść zapiekankę w nagrzanym piekarniku na około 40 minut, aż będzie gotowa.
gdy zapiekanka pokryje się złotą skórką na wierzchu, wyjmij ją z piekarnika i ostudź.
podawaj zapiekankę z twarogu z mąki ryżowej ze śmietaną, rozpuszczoną czekoladą, domowym dżemem lub świeżymi jagodami. Możesz udekorować zapiekankę, posypując ją cukrem pudrem i / lub kakao.
smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g