udka z kurczaka z pieczarkami w piekarniku

szybko, smacznie, na obiad i na świąteczny stół! Udka z kurczaka z pieczarkami pieczone w piekarniku są bardzo delikatne i aromatyczne, doskonale uzupełniają je grzyby i ser. Kremowy sos i apetyczna skórka na wierzchu nie pozostawiają nikogo obojętnym! Ponadto są łatwe do przygotowania.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 0 % 0 g
170 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udka z kurczaka z grzybami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem śmietanę 20%, do sosów są najbardziej odpowiednie. Grzyby można wziąć absolutnie dowolne. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis jest świetny dla wszystkich części kurczaka, nie tylko nóg. Wybierz przyprawy i przyprawy do smaku. Możesz użyć gotowej przyprawy do kurczaka, dobrze komponuje się z kurczakiem Curry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nogi kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do miski. Posyp solą, pieprzem i przyprawami. Dobrze wymieszaj. Możesz zostawić kurczaka w tej formie na chwilę, aby był nasycony aromatami i solą. Ale możesz gotować od razu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź naczynie do pieczenia, włóż do niego udka z kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść grzyby z brudu. Lepiej ich nie myć, ponieważ grzyby wchłaniają wodę jak gąbka, co pogarsza ich smak. Możesz tylko lekko spłukać grzyby pod kranem, jeśli są bardzo brudne. Pokrój grzyby na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż grzyby w formie do kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj śmietanę i śmietanę na gładką masę. Możesz dodać czosnek lub drobno posiekane zioła do powstałego sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej kurczaka i grzyby powstałym sosem. Łyżką rozprowadź sos na całej patelni. Rozgrzej piekarnik do 200°C. piecz nogi z grzybami przez 30-40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia kurczaka zetrzyj ser. Na małym lub dużym - nie ma znaczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij formę z piekarnika, posyp startym serem na wierzchu. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut, zanim ser się stopi i utworzy złotą skórkę. Podawaj gotowe danie z dodatkami lub bez. Smacznego!

nogi okazały się bardzo smaczne! Mięso jest miękkie, delikatne, pod kremowym sosem grzybowym. Ser stopił się na apetyczną skórkę.
podawaj to danie lepiej na gorąco. Wszystko nadaje się jako dodatek-ryż, ziemniaki i makaron. Będzie również smaczny z kaszą gryczaną lub warzywami.
do tego dania można dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie.
kurczaka i grzyby można lekko usmażyć przed włożeniem do formy. Najpierw usmaż kurczaka, następnie grzyby, wlej śmietanę do grzybów, zagęść mąką. Włóż kurczaka do sosu i piecz do miękkości.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy