skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udka z kurczaka z grzybami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem śmietanę 20%, do sosów są najbardziej odpowiednie. Grzyby można wziąć absolutnie dowolne. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis jest świetny dla wszystkich części kurczaka, nie tylko nóg. Wybierz przyprawy i przyprawy do smaku. Możesz użyć gotowej przyprawy do kurczaka, dobrze komponuje się z kurczakiem Curry.
Krok 2:
Nogi kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do miski. Posyp solą, pieprzem i przyprawami. Dobrze wymieszaj. Możesz zostawić kurczaka w tej formie na chwilę, aby był nasycony aromatami i solą. Ale możesz gotować od razu.
Krok 3:
Weź naczynie do pieczenia, włóż do niego udka z kurczaka.
Krok 4:
Oczyść grzyby z brudu. Lepiej ich nie myć, ponieważ grzyby wchłaniają wodę jak gąbka, co pogarsza ich smak. Możesz tylko lekko spłukać grzyby pod kranem, jeśli są bardzo brudne. Pokrój grzyby na małe kawałki.
Krok 5:
Ułóż grzyby w formie do kurczaka.
Krok 6:
Wymieszaj śmietanę i śmietanę na gładką masę. Możesz dodać czosnek lub drobno posiekane zioła do powstałego sosu.
Krok 7:
Polej kurczaka i grzyby powstałym sosem. Łyżką rozprowadź sos na całej patelni. Rozgrzej piekarnik do 200°C. piecz nogi z grzybami przez 30-40 minut.
Krok 8:
Podczas pieczenia kurczaka zetrzyj ser. Na małym lub dużym - nie ma znaczenia.
Krok 9:
Wyjmij formę z piekarnika, posyp startym serem na wierzchu. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut, zanim ser się stopi i utworzy złotą skórkę. Podawaj gotowe danie z dodatkami lub bez. Smacznego!
nogi okazały się bardzo smaczne! Mięso jest miękkie, delikatne, pod kremowym sosem grzybowym. Ser stopił się na apetyczną skórkę.
podawaj to danie lepiej na gorąco. Wszystko nadaje się jako dodatek-ryż, ziemniaki i makaron. Będzie również smaczny z kaszą gryczaną lub warzywami.
do tego dania można dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie.
kurczaka i grzyby można lekko usmażyć przed włożeniem do formy. Najpierw usmaż kurczaka, następnie grzyby, wlej śmietanę do grzybów, zagęść mąką. Włóż kurczaka do sosu i piecz do miękkości.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g