żeberka wieprzowe w piekarniku w folii

bardzo smaczne, bardzo soczyste, bardzo aromatyczne, po drugie! Żeberka wieprzowe w piekarniku w folii można gotować przynajmniej codziennie. Nadaje się na każdą okazję, w połączeniu z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw. A na świątecznym stole wygląda dobrze!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 46 % 17 g
węglowodany 30 % 11 g
211 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec żeberka wieprzowe w piekarniku w folii? Przygotuj produkty według listy. Weź musztardę według własnych upodobań, ostrą lub niezbyt. Ocet stołowy, 9%. Uważaj na sól, jest dużo w sosie sojowym. Weź dobrą wodę do marynaty, przefiltrowaną lub butelkowaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zajmij się przygotowaniem marynaty. Przenieś koncentrat pomidorowy do miski, wlej wodę i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, cały czas mieszając płyn trzepaczką. Jeśli twój miód nie jest płynny, lepiej go najpierw stopić. W razie potrzeby możesz dodać posiekany czosnek do marynaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żeberka wieprzowe umyć zimną bieżącą wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój na pojedyncze kawałki, wykonując nacięcia między kośćmi. Jeśli kość nie jest dobrze przecięta na styku, pokrój ją siekierą kuchenną. Możesz ciąć, tak jak ja, jedno żebro, lub możesz zrobić duże kawałki, dwa lub trzy żebra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś pokrojone żeberka do marynaty, uważając, aby całe mięso było w niej. Przykryj naczynia z żebrami pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki do marynowania. Im dłużej żeberka pozostają w marynacie, tym smaczniejsze będą. Nie miałem tak dużo marynaty, musiałem od czasu do czasu obracać kawałki. Marynowałem żeberka przez 8 godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj naczynia, w których będą pieczone żeberka folią aluminiową. Możesz po prostu nasmarować spód olejem roślinnym i natychmiast rozprowadzić mięso, ale z folią będzie znacznie wygodniej i czystiej. Ułóż żeberka w jednej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę folią na wierzchu, dobrze owijając ją wokół krawędzi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz żeberka wieprzowe w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 210 stopni. Skup się na swoim piekarniku! Następnie zdejmij folię i ustaw na kolejne 15-30 minut, aby żeberka się zrumieniły. Na tym etapie włączyłem tryb konwekcji. Smacznego!

żeberka okazały się bardzo miękkie, soczyste, z jasną nutą miodu.
pyszne będzie podanie do nich jakiegoś sosu-adjika, grilla lub po prostu pomidora.
podawaj je lepiej na gorąco.

marynatę można zastąpić dowolną inną odpowiednią do mięsa wieprzowego. Zasadniczo nadaje się tutaj każda marynata do kebabów.

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób), rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy