dietetyczne serniki w piekarniku bez mąki i cukru

serniki w piekarniku-szybkie, smaczne i zdrowe. Do serników dietetycznych nie dodaje się mąki i cukru. Można to jednak zrekompensować świeżymi owocami dodanymi do ciasta, a także rodzynkami lub suszonymi morelami. Lepiej jest wziąć twaróg bardziej miękki, na przykład w brykietach. Więc masa będzie wspanialsza, a serniki bardziej miękkie, bez ziaren. Inną opcją jest ubicie twarogu blenderem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 14 % 4 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować dietetyczne serniki w piekarniku, potrzebujemy: niskotłuszczowego twarogu (najlepiej nie wyższego niż 5%), dużego jajka lub 2 małych, waniliny (mam intensywną wanilinę), suszonych moreli w razie potrzeby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj suszone morele, osusz. Pokroić na małe kawałki. Suszone morele można zastąpić rodzynkami. Ale pożądane jest, aby coś z nich, ponieważ cukier nie jest dodawany do serników. Bez suszonych moreli będzie całkiem świeżo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel żółtko od białka. Dodaj żółtko do twarogu i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Jeśli masa okaże się zbyt stroma i gęsta, możesz dodać trochę mleka. I nie możesz dodawać i formować serników rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białko w puszystą, stabilną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj białko z twarogiem łopatką, uważając, aby nie wytrącić ubitych białek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj suszone morele do twarogu. Mieszaj ponownie, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż powstałą masę do silikonowych foremek. Piec serniki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Wyjmij serniki z piekarnika. Podawaj na gorąco. Smacznego!

nawiasem mówiąc, dietetycy nie zalecają spożywania całkowicie niskotłuszczowego twarogu. Korzyści dla organizmu to za mało. Jednak żywność powinna zawierać pewną ilość tłuszczu, białka i węglowodanów, a także witaminy i pierwiastki śladowe. W przeciwnym razie możesz schudnąć, ale jednocześnie uzyskać wiele innych problemów w postaci anemii, niedoboru wapnia i innych "uroków" podobnych Diet. Wszystko powinno być z umiarem. Na przykład nie ma smacznej, ale strasznie tłustej i węglowodanowej masy twarogowej (w jej składzie ubity twarożek i masło), ale można sobie pozwolić na twaróg od 5 do 9% tłuszczu. Zamiast cukru dodaj świeże lub suszone owoce. Okaże się nie mniej smaczny i pożywny.

inną opcją do utraty kalorii jest gotowanie serników w piekarniku zamiast smażenia na oleju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy