Podchorążka w piekarniku w folii pieczona

bardzo smaczne i aromatyczne danie mięsne bez większych kłopotów i zmartwień! Podcherevok to mięso z warstwami tłuszczu, wraz ze skórą, wycięte z dolnej części tuszy wieprzowej. Od czasu do czasu gotuję bułkę z cienkiego Podchorążego, a wyższe Podchorążego w naszej rodzinie zwykle gotuje się, aw schłodzonej formie, już gotowej, posmaruj mieszanką przypraw. Moja teściowa robi bardziej dietetyczne danie-gotowane w podwójnym bojlerze lub w łaźni wodnej z przyprawami. Inną opcją przygotowania podgrupy, która zapuściła korzenie i jest prezentowana w tym przepisie, jest pieczenie jej w piekarniku. To danie jest podawane jako zimna przekąska. Schab marynowany z czosnkiem, pieprzem lub pikantnymi ziołami, a następnie pieczony w piekarniku to dobra alternatywa dla zakupionej kiełbasy. Do pieczenia lepiej wybrać kawałek z szeroką warstwą mięsa i cienkimi warstwami tłuszczu. Danie okazuje się obfite, pachnące, umiarkowanie ostre.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 89 % 64 g
węglowodany 1 % 1 g
604 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na zdjęciu-wszystko, czego potrzebujemy do gotowania w piekarniku: czosnek, musztarda, przyprawy, sól, folia, nici. Przed pieczeniem w piekarniku podgrupy należy dobrze oczyścić z resztek włosia i brudu. Aby to zrobić, zeskrob skórę nożem, aż stanie się jasna i gładka. Jeśli są resztki włosia, musisz spalić te miejsca nad ogniem, a następnie ostrożnie zeskrobać nożem. Umyć podszereg pod bieżącą wodą i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Potrzebujemy nitek, aby owinąć je pod spodem. W ten sposób lepiej zachowa swój kształt podczas krojenia, gdy ostygnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przepuszczamy czosnek przez prasę i pocieramy nim podchorążki ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj grubą sól kuchenną, czarny pieprz i ostrą paprykę, kolendrę w osobnej misce. Wybierz ilość przypraw i soli według własnego gustu, ale nadal lepiej jest nie solić podchorążych niż solić, w przeciwnym razie sól zabije jego smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp mieszanką przypraw i soli. Ostrożnie wcieramy przyprawy w podchorążek rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenosimy podchorążek do głębokich naczyń. Posmaruj gotową musztardą, rozprowadzając ją równomiernie na całym kawałku. Wybierz musztardę, koncentrując się na swoim smaku, ponieważ jest zarówno bardzo ostra, jak i lekko ostra. Konieczne jest marynowanie podchorążych przez 3-4 godziny, ale lepiej pozostawić na 8-10 godzin. Zostawiłam na całą noc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed pieczeniem Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kładziemy nacisk na kawałek folii, pozostawiając wystarczająco dużo wolnego miejsca na krawędziach. Łączymy krawędzie, mocno ściskamy, podwijamy - otrzymujemy taką pulchną kopertę. Lepiej schować krawędzie 2-3 razy, wtedy podczas pieczenia sok mięsny nie wypłynie, a danie okaże się soczyste. Lepiej upiec go w formie z bokami, aby można było wlać trochę wody. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W temperaturze 200 stopni. piec 40 minut. na dolnej półce. Jeśli w tym czasie woda całkowicie odparuje, dodaj więcej. Następnie przesuwaj blachę do pieczenia wyżej, zmniejsz temperaturę do 180 stopni. i dopiec do gotowości(kolejne 20-50 minut). Na zdjęciu-odcięty kawałek i część gotowego podkreślenia po schłodzeniu go, usunięciu nici i pocięciu na kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli podgrupa jest gotowa, wyłącz piekarnik, pozostaw go do stopniowego ostygnięcia. Rozkładamy folię, przenosimy podchorążek na talerz. Gdy ostygnie do temperatury pokojowej, włóż do lodówki, aby całkowicie ostygła. Następnie usuwamy nici, kroimy, kładziemy na talerzu, podajemy ze świeżymi, marynowanymi, solonymi warzywami (w zależności od sezonu i dostępności), dużą ilością zieleni. Możesz zaoferować mu adjika, musztardę. Jemy i dobrze się bawimy!

ważne! Ogólnie rzecz biorąc, Czas pieczenia zależy od wysokości i wielkości podgrupy, cech piekarnika. Jeśli masz duży, wysoki kawałek, musisz go piec przez 1,5 godziny. Jeśli jest mały, niski, zwykle wystarcza 1 godzina. Gotowość sprawdzamy, wykonując nakłucia w kawałku. Jeśli wycieknie różowy płyn, podcherevok nie jest gotowy i wymaga dopekania. W takim przypadku możesz otworzyć folię i umieścić podgrup do pieczenia na górnej półce piekarnika.

sok mięsny, który został uwolniony po upieczeniu podgardla, może być stosowany jako sos do dekoracji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Podchorążych wieprzowy - 630   kcal/100g

Podobne przepisy