Rolada z mielonego kurczaka w piekarniku

pyszne, piękne, oryginalne, na świątecznym stole! Rolada z mielonego kurczaka w piekarniku to przepis na przekąskę, która będzie wyglądać bardzo elegancko i świątecznie na każdej uroczystości. Jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu,a produkty będą potrzebować najbardziej zwykłych.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 16 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić roladę z mielonego kurczaka w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone najlepiej przygotować samodzielnie z fileta z kurczaka. Możesz użyć dowolnych grzybów. Wziąłem mrożone gotowane leśne. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie rozmrozić mrożone grzyby. Umyj świeże, osusz i pokrój na małe kawałki. Jeśli grzyby są leśne, ugotuj je w zależności od odmiany. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Drobno posiekaj cebulę i smaż razem z grzybami przez 3-5 minut na średnim ogniu. Nie zapomnij okresowo mieszać masy, aby grzyby nie zaczęły się palić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż filet z kurczaka przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce do mielonego kurczaka dodaj jajko i trochę soli z przyprawami. Weź przyprawy według własnych upodobań. Dobrze wymieszaj masę i lekko uderz ją o dno miski. Po co bić mięso mielone? Jest to konieczne, aby masa stała się gęstsza i nie rozpadła się podczas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na arkuszu folii ułożyć przygotowane mięso mielone i rozprowadzić rękami w prostokącie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż równomiernie smażone grzyby z cebulą na warstwie mielonego mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie posyp wszystko obficie startym serem. Lekko dociśnij ser rękami, aby wszystkie składniki były ściślejsze do siebie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą folii Zwiń wszystko w rolkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń rolkę w folię jak cukierki, obracając ją wokół krawędzi. Przenieś bułkę do metalowego naczynia do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Lepiej nie używać formy ceramicznej lub szklanej, ponieważ może pęknąć z powodu przegrzania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po określonym czasie wyjmij rolkę z piekarnika i zdejmij folię. Aby zrumienić wierzch, możesz trzymać bułkę pod grillem (kto ją ma). Ostudź gotową bułkę, pokrój na porcje i przenieś na talerz. Podawaj, dekorując świeżymi warzywami. Smacznego!

nadzienie do takiej bułki można urozmaicić według własnego gustu — uzupełnić gotowanymi jajkami lub świeżymi ziołami.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy