ziemniaki ze śmietaną i serem w piekarniku

przepyszne gorące danie dla dużej firmy! Ziemniaki w piekarniku z serem i kwaśną śmietaną to danie, które być może powinno być przygotowane na duży obiad z rodziną, przyjaciółmi. Wiele osób lubi takie kombinacje, a na pewno mało kto odmówi apetycznej Skórki serowej! Ziemniaki są smaczne, satysfakcjonujące. Ze względu na fakt, że danie jest przygotowywane w piekarniku, oszczędza się dużo czasu, na przykład, aby pokroić jasną soczystą sałatkę na takie ziemniaki. Weź ser, abyś sam go lubił.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 52 % 13 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować ziemniaki w piekarniku z serem i kwaśną śmietaną, przygotuj dobre bulwy ziemniaczane. Mniej więcej jeden kształt i rozmiar, bez uszkodzeń i ciemnych miejsc. Potrzebna będzie również świeża, naturalna, doskonałej jakości śmietana. Zawartość tłuszczu nie ma większego znaczenia, z wyjątkiem tego, że nie użyjesz domowej roboty tłustej śmietany, jest prawie jak masło, trzeba ją rozcieńczyć. Weź również twardy ser, masło do smarowania formy, sól i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz ziemniaki i pokrój w plastry. Możesz to zrobić za pomocą specjalnych urządzeń, możesz to zrobić ostrym nożem. Plastry powinny mieć mniej więcej taką samą grubość, bez nagłych zmian. Nasmaruj naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia grubo masłem, połóż połowę ziemniaków równomierną warstwą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż połowę śmietany na wierzchu tak równomiernie, jak to możliwe (wygodnie jest wyrównać śmietanę zwykłym widelcem). Sól do smaku, posyp czarnym pieprzem. Twardy ser zetrzeć na tarce i jedną trzecią rozdrobnionego sera ułożyć równomiernie na śmietanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż pozostałą połowę ziemniaków na serze, pozostałą śmietanę równie równomiernie, jak to możliwe, połóż na ziemniakach. Ponownie sól-pieprz i na wierzchu robimy czapkę z 2/3 startego sera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowaną formę z ziemniakami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 30-40 minut. Ziemniaki powinny być miękkie, ser rozpuścić się i apetycznie zrumienić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika, posyp je czystymi posiekanymi ziołami i podawaj na gorąco, co nazywa się ciepłem-z ciepłem, formą.

to danie nie wymaga użycia "mocnych" aromatycznych przypraw, jednak jeśli chcesz poeksperymentować, spróbuj dodać trochę włoskich ziół lub Prowansji razem z czarnym pieprzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy