skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować ziemniaki w piekarniku z serem i kwaśną śmietaną, przygotuj dobre bulwy ziemniaczane. Mniej więcej jeden kształt i rozmiar, bez uszkodzeń i ciemnych miejsc. Potrzebna będzie również świeża, naturalna, doskonałej jakości śmietana. Zawartość tłuszczu nie ma większego znaczenia, z wyjątkiem tego, że nie użyjesz domowej roboty tłustej śmietany, jest prawie jak masło, trzeba ją rozcieńczyć. Weź również twardy ser, masło do smarowania formy, sól i zioła.
Krok 2:
Opłucz ziemniaki i pokrój w plastry. Możesz to zrobić za pomocą specjalnych urządzeń, możesz to zrobić ostrym nożem. Plastry powinny mieć mniej więcej taką samą grubość, bez nagłych zmian. Nasmaruj naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia grubo masłem, połóż połowę ziemniaków równomierną warstwą.
Krok 3:
Rozłóż połowę śmietany na wierzchu tak równomiernie, jak to możliwe (wygodnie jest wyrównać śmietanę zwykłym widelcem). Sól do smaku, posyp czarnym pieprzem. Twardy ser zetrzeć na tarce i jedną trzecią rozdrobnionego sera ułożyć równomiernie na śmietanie.
Krok 4:
Połóż pozostałą połowę ziemniaków na serze, pozostałą śmietanę równie równomiernie, jak to możliwe, połóż na ziemniakach. Ponownie sól-pieprz i na wierzchu robimy czapkę z 2/3 startego sera.
Krok 5:
Przygotowaną formę z ziemniakami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 30-40 minut. Ziemniaki powinny być miękkie, ser rozpuścić się i apetycznie zrumienić.
Krok 6:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika, posyp je czystymi posiekanymi ziołami i podawaj na gorąco, co nazywa się ciepłem-z ciepłem, formą.
to danie nie wymaga użycia "mocnych" aromatycznych przypraw, jednak jeśli chcesz poeksperymentować, spróbuj dodać trochę włoskich ziół lub Prowansji razem z czarnym pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g