jagnięcina w rękawie w piekarniku

bardzo smaczne i pikantne danie, łatwe do przygotowania! Jagnięcina pieczona w rękawie w piekarniku okazuje się niezwykle soczysta i pachnąca. Jest pieczony z ziemniakami - w rezultacie masz zarówno mięso, jak i przystawkę. Użycie rękawa pozwala uniknąć dużej ilości brudnych naczyń.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 19 % 6 g
211 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec jagnięcinę w rękawie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jagnięciny możesz użyć dowolnej części, wziąłem jagnięcinę. Lepiej, jeśli jagnięcina jest schłodzona, a nie mrożona. Umyj mięso i dobrze osusz. Odetnij z niego tłuszcz, jeśli jest za dużo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek. Drobno posiekaj połowę czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj posiekany czosnek z solą, mieloną zirą i pieprzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Naszpikuj nogę pozostałym całym czosnkiem i natrzyj ze wszystkich stron mieszanką soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso do rękawa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostały czosnek z solą (Zwykle mieszanina trochę się kruszy) włóż do majonezu. Dodaj tam sos sojowy i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej majonez na mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiąż krawędzie i dobrze wstrząśnij, aby majonez rozprowadził się po całym rękawie. Połóż rękaw jagnięcy na blasze do pieczenia i wstaw do lodówki na 5-6 (minimum 3) godzin do marynowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy mięso jest marynowane, obierz ziemniaki i pokrój każdą bulwę na pół lub na więcej kawałków, jeśli ziemniaki są duże.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ziemniaki do rękawa do mięsa (na mięso), zawiąż rękaw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć rękaw ziemniakami do dołu i połóż na blasze do pieczenia. Przygotuj się. Gotuj w 220 stopniach przez 20 minut, a następnie w 160 stopniach przez 1,5 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij rękaw, aby zrobić skórkę na mięsie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obierz cebulę, pokrój na połówki. Miejsce cięcia solą, pieprzem (mieszanką pieprzu i ziry), zanurz w oleju i połóż na blasze do pieczenia z kawałkami do dołu. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i gotuj przez kolejne 30 minut w 160 stopniach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj pomidory i paprykę do podania — pokrój je ładnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż mięso i ziemniaki z cebulą na rozgrzanym naczyniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ładnie ułóż pomidory.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I pieprz. Skrop naczynie sokiem z rękawa. Udekoruj zielenią.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj danie do stołu. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Noga Barania - 318   kcal/100g

Podobne przepisy