stosy mięsa mielonego pod futrem w piekarniku

Łatwe do przygotowania, przyjemne do podania i pyszne danie z mielonego mięsa! Stosy mięsa mielonego są doskonałą alternatywą dla nudnych kotletów i innych potraw z mięsa mielonego. Przygotowywane stosy nie są o wiele trudniejsze niż zwykłe kotlety lub zraz, ale uzyskuje się Oryginalne i smaczne danie, które można podawać jako niezależne lub z dowolnym dodatkiem do smaku. Stosy mięsa mielonego są pyszne z tłuczonymi ziemniakami, makaronem lub zbożami. A gotowanie stosów pod futrem smażonych warzyw, smażonych grzybów, ze skórką serową sprawia, że to danie jest szczególnie soczyste, smaczne i piękne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 24 % 7 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na stosy mięsa mielonego pod futrem. Mięso mielone można stosować w dowolnym smaku i dostępności, z drobiu, wołowiny, wieprzowiny lub mieszane. Lepiej jest samodzielnie nakręcić mięso mielone na maszynce do mięsa ze świeżego mięsa, wtedy możesz być pewien jakości produktu. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz do miski z mięsem mielonym, wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz, zetrzyj na średniej tarce. Dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj masę ziemniaczaną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem. Umyj marchewki, obierz, zetrzyj na średniej tarce. Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć przygotowaną cebulę i marchewkę na oleju roślinnym, aż będzie lekko rumiana. Usuń smażenie warzyw z patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grzyby możesz użyć dowolnych grzybów leśnych lub pieczarek. Umyj grzyby, drobno posiekaj nożem i smaż do miękkości na oleju roślinnym pozostałym po smażeniu warzyw na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Zwilżonymi wodą rękami z mięsa mielonego formujemy płaskie ciasta, wykonujemy małe nacięcie w środku każdego. Włóż placki z mięsa mielonego do naczynia do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na każdy placek kładziemy łyżką trochę smażonych grzybów. Na wierzchu kładziemy ziemniaki i smażenie warzyw. Aby danie było szczególnie soczyste i delikatne, na smażeniu warzyw można umieścić łyżkę kwaśnej śmietany lub majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp naczynie startym twardym serem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Formę ze stosami dokręcamy folią i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Następnie usuń folię z formy i pozwól serowi stopić się i zarumienić w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby to zrobić, wystarczy pozostawić naczynie w piekarniku na 5 minut, nie należy pozostawiać naczynia dłużej w piekarniku, aby nie wysuszyć stosów. Podajemy stosy pod futrem do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy