skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na stosy mięsa mielonego pod futrem. Mięso mielone można stosować w dowolnym smaku i dostępności, z drobiu, wołowiny, wieprzowiny lub mieszane. Lepiej jest samodzielnie nakręcić mięso mielone na maszynce do mięsa ze świeżego mięsa, wtedy możesz być pewien jakości produktu. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz do miski z mięsem mielonym, wymieszaj.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz, zetrzyj na średniej tarce. Dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj masę ziemniaczaną.
Krok 3:
Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem. Umyj marchewki, obierz, zetrzyj na średniej tarce. Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć przygotowaną cebulę i marchewkę na oleju roślinnym, aż będzie lekko rumiana. Usuń smażenie warzyw z patelni.
Krok 5:
Grzyby możesz użyć dowolnych grzybów leśnych lub pieczarek. Umyj grzyby, drobno posiekaj nożem i smaż do miękkości na oleju roślinnym pozostałym po smażeniu warzyw na patelni.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Zwilżonymi wodą rękami z mięsa mielonego formujemy płaskie ciasta, wykonujemy małe nacięcie w środku każdego. Włóż placki z mięsa mielonego do naczynia do pieczenia.
Krok 7:
Na każdy placek kładziemy łyżką trochę smażonych grzybów. Na wierzchu kładziemy ziemniaki i smażenie warzyw. Aby danie było szczególnie soczyste i delikatne, na smażeniu warzyw można umieścić łyżkę kwaśnej śmietany lub majonezu.
Krok 8:
Posyp naczynie startym twardym serem. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Formę ze stosami dokręcamy folią i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Następnie usuń folię z formy i pozwól serowi stopić się i zarumienić w piekarniku.
Krok 9:
Aby to zrobić, wystarczy pozostawić naczynie w piekarniku na 5 minut, nie należy pozostawiać naczynia dłużej w piekarniku, aby nie wysuszyć stosów. Podajemy stosy pod futrem do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g