klopsiki z ziemniakami w piekarniku

świetne danie na rodzinny obiad, szybkie w przygotowaniu! Klopsiki z ziemniakami w piekarniku są bardzo satysfakcjonujące i aromatyczne. Przygotowanie potrawy nie jest trudne, zaleca się użycie gotowego mięsa mielonego. Należy go wymieszać z cebulą, przyprawami i jajkiem. Wskazane jest pokonanie mięsa mielonego, wtedy będzie bardziej jednorodne. Pieczone klopsiki z ziemniakami podawane są na gorąco. Okazuje się, że jest to pełnowartościowe danie, więc pozostaje tylko uzupełnić je świeżymi warzywami lub ziołami.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 33 % 8 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do mięsa mielonego dodaj kolendrę i sól, mieszaj, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać cebulę z czosnkiem do mielonego mięsa, wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko, dobrze wymieszaj mięso mielone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki na podłużne kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ziemniaki do naczynia do pieczenia. Skropić kwaśną śmietaną i posypać przyprawami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z mielonego mięsa zrób klopsiki i ułóż na ziemniakach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę, aby przykryła tylko ziemniaki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż do piekarnika i gotuj w temperaturze 190 stopni przez 45 minut. Piecz przez pierwsze 30 minut pod przykryciem lub folią. Następnie zdejmij pokrywkę, aby uzyskać złotą skórkę. Podawaj na gorąco do stołu. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy