szczupak z ziemniakami w piekarniku ze śmietaną

fantastycznie pyszne gorące dla całej rodziny. Łatwe i proste! Ze względu na zamiłowanie męża do wędkowania, jedzenie ryb nie jest rzadkością w naszej diecie. Mam już całą kolekcję przepisów na dania rybne. Chcę podzielić się z wami najpopularniejszym w naszej rodzinie – szczupakiem w piekarniku.
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 33 % 6 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym kulinarnym daniu rybę należy oczyścić z łusek i usunąć płetwę grzbietową. Najłatwiej to zrobić, przecinając rybę po obu stronach równolegle do płetwy i wyciągając ją w kierunku od ogona. Usuń wnętrze. Oddziel głowę, ogon i brzuch, tym razem nie będą potrzebne. Najlepiej usuń wszystkie kości, ponieważ powodują kłopoty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pozostałą tuszę rybną na porcje. Rozcieńczyć ocet w szklance wody i zalać nim kawałki ryby. Dzięki temu zniknie tinny zapach. Trzymaj w occie przez 1-2 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryba jest przygotowana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Obierz i pokrój je według własnego uznania, ale nie za drobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść solone i pieprzowe kawałki ryby w naczyniu do pieczenia i przykryj je warzywami. Posyp solą i pieprzem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce przygotuj mieszankę majonezu i śmietany, soku z cytryny i ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj rybę warzywami tym sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj folią i piecz przez godzinę w temperaturze 180°.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal / 100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy