skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mokre ciasto czekoladowe? Przygotuj jedzenie. Składniki do tego przepisu odmierzyłem szklanką o pojemności 250 ml. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała. Olej rafinowany, bezwonny. Włóż wanilinę do smaku, zamiast tego możesz wziąć cukier waniliowy, wtedy potrzebujesz 1 łyżeczki.
Krok 2:
Weź dużą miskę ciasta. Wlej do niego kakao i cukier. Wymieszaj je trzepaczką.
Krok 3:
Cienkim strumieniem i przy ciągłym mieszaniu wlej mleko. Mieszaj z kakao i cukrem, aż się rozpuści.
Krok 4:
Wlej około jednej trzeciej powstałej mieszanki do osobnego naczynia. Odłóż go na bok, sos będzie potrzebny na samym końcu.
Krok 5:
Ubij pozostałą większość jajka, dodaj sól i wanilinę. Sól działa w słodkich przepisach jako wzmacniacz smaku. Wymieszaj potrawy trzepaczką, aby jajka całkowicie połączyły się z mieszanką mleka.
Krok 6:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz mąkę tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste i przewiewne. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Wlej olej roślinny. Mieszaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie. Wystarczy trzepaczka, w tym przepisie nie trzeba używać miksera.
Krok 8:
Przygotuj naczynie do pieczenia ciasta. Ta objętość ciasta wystarczy na małą formę, mam średnicę 20 cm, ciasto okazało się bardzo niskie. Pokryłem spód pergaminem i posmarowałem go i ściany formy olejem roślinnym. Wlać ciasto do formy.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz ciasto przez około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 10:
Następnie wyjmij ciasto i bezpośrednio na gorąco polej zarezerwowanym sosem z mleka, cukru i kakao. Moje ciasto bardzo mocno urosło w środku, więc sos stos do boków. To nie jest straszne, łyżką polałem nim cały środek.
Krok 11:
Aby ciasto było lepiej nasycone, możesz przebić je drewnianym patyczkiem na całej powierzchni.
Krok 12:
Pozostaw ciasto do namoczenia na godzinę, a następnie uwolnij je z formy i podawaj.
Krok 13:
Podczas serwowania możesz udekorować ciasto jagodami. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g