skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krakersy z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź dowolny biały chleb-bochenek, bagietkę, zwykły biały, wziąłem ciabattę. Odpowiedni jest każdy olej roślinny, zarówno zwykły Słonecznik, jak i oliwa z oliwek. Zestaw przypraw zmieniaj według własnego gustu lub dostępności. Mam paprykę i oregano. Wybierz ser wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, który dobrze się topi.
Krok 2:
Pokrój chleb na dowolne kawałki-paski lub kostki. Jeśli jego skórka jest zbyt twarda, odetnij ją.
Krok 3:
Wlej olej do małej miski, dodaj przyprawy, dobrze wymieszaj. Możesz również dodać zmiażdżony czosnek lub suchy czosnek w proszku.
Krok 4:
Włóż krakersy do dużej miski, wlej do niej olej z przyprawami, wymieszaj. Mieszałem bezpośrednio ręką, ostrożnie, uważając, aby nie złamać kawałków. Dzięki temu olej będzie bardziej równomiernie rozprowadzany.
Krok 5:
Weź blachę do pieczenia i przykryj ją papierem do pieczenia. Połóż na nim krakersy równą warstwą w jednym rzędzie. Posyp je solą do smaku. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170°C na 15-20 minut, aż grzanki się zrumienią i stwardnieją. Mieszaj je od czasu do czasu.
Krok 6:
Podczas pieczenia krakersów zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i posyp bułkę tartą cienką warstwą sera.
Krok 8:
Włóż blachę do piekarnika, dodaj temperaturę do 220°C. Trzymaj krakersy przez kolejne 5-10 minut, aż ser się stopi. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Wyjmij gotowe krakersy z piekarnika i ostudź.
Krok 9:
Podawaj krakersy do zup, używaj do sałatek lub jako przystawkę z różnymi sosami do zimnych napojów. Smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g