krakersy z serem w piekarniku

Szybki, prosty, aromatyczny, pikantny, bardzo smaczny! Krakersy z serem pieczone w piekarniku to przepis na pyszną przekąskę, którą można łatwo i szybko przygotować w domu. Takie krakersy są idealne do zup, sałatek i jako przekąski do różnych napojów.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 34 % 22 g
węglowodany 53 % 34 g
374 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krakersy z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź dowolny biały chleb-bochenek, bagietkę, zwykły biały, wziąłem ciabattę. Odpowiedni jest każdy olej roślinny, zarówno zwykły Słonecznik, jak i oliwa z oliwek. Zestaw przypraw zmieniaj według własnego gustu lub dostępności. Mam paprykę i oregano. Wybierz ser wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, który dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb na dowolne kawałki-paski lub kostki. Jeśli jego skórka jest zbyt twarda, odetnij ją.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej do małej miski, dodaj przyprawy, dobrze wymieszaj. Możesz również dodać zmiażdżony czosnek lub suchy czosnek w proszku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż krakersy do dużej miski, wlej do niej olej z przyprawami, wymieszaj. Mieszałem bezpośrednio ręką, ostrożnie, uważając, aby nie złamać kawałków. Dzięki temu olej będzie bardziej równomiernie rozprowadzany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź blachę do pieczenia i przykryj ją papierem do pieczenia. Połóż na nim krakersy równą warstwą w jednym rzędzie. Posyp je solą do smaku. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170°C na 15-20 minut, aż grzanki się zrumienią i stwardnieją. Mieszaj je od czasu do czasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia krakersów zetrzyj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i posyp bułkę tartą cienką warstwą sera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż blachę do piekarnika, dodaj temperaturę do 220°C. Trzymaj krakersy przez kolejne 5-10 minut, aż ser się stopi. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Wyjmij gotowe krakersy z piekarnika i ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj krakersy do zup, używaj do sałatek lub jako przystawkę z różnymi sosami do zimnych napojów. Smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy