uzbecki chleb pita w domu w piekarniku

pyszny domowy chleb z Azji DIY! Uzbecki chleb pita w domu w piekarniku jest nie tylko prosty, ale także niesamowicie smaczny! Aby stworzyć warunki podobne do pieczenia tortilli w tandoor, piekarnik nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury. Jednocześnie ciasta są bujne i smaczne, prawie takie same, jak sprzedawane na ulicach Uzbekistanu.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 77 % 40 g
223 kcal
IG: 3 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

mąkę należy przesiać do osobnej, czystej miski, rozbijając wszystkie grudki.

wlej ciepłą wodę do osobnej miski (temperatura około 32-38 stopni Celsjusza), dodaj cukier i dodaj suche szybko działające drożdże. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na kilka minut, aby drożdże się aktywowały.

w misce z przesianą mąką zrób małe zagłębienie i wlej wodę z drożdżami. Dodaj sól i trochę oleju roślinnego. Następnie zagnieść ciasto za pomocą robota kuchennego lub rękami. Ciasto należy delikatnie zagnieść, aby pozostało miękkie i delikatne, ale jednocześnie nie przylegało do rąk.

zagniecione ciasto przykryć czystą serwetką, aby nie wyschło i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie powinien wzrosnąć co najmniej dwukrotnie.

w międzyczasie, gdy ciasto pasuje, należy wysuszyć nasiona sezamu. Aby to zrobić, wlej je na suchą patelnię i smaż je trochę na średnim ogniu bez dodawania oleju.

wlej niskotłuszczowy kefir (lub kwaśne mleko) do filiżanki.

przed rozpoczęciem formowania ciastek należy włączyć piekarnik na 220-230 stopni Celsjusza. Ta wysoka temperatura jest niezbędna do symulacji warunków podobnych do Tandoor podczas pieczenia prawdziwych uzbeckich ciast.

wyrośnięte ciasto podzielone na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości tortilli. Ostrożnie, aby nie powalić ciasta, uformować z niego kulki, a następnie je spłaszczyć, nadając ciastu kształt uzbeckiego ciasta. Na środku ciasta zrób wgłębienie-możesz go docisnąć ręką lub szklanką.

dobrze posmaruj każdą tortillę kefirem. I wlej prażone nasiona sezamu do środka.

połóż tortille na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika piec przez 12-15 minut na złoty kolor.

gotowe uzbeckie ciasta podawane są zwykle gorące na stole zamiast chleba.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy