kruche ciastko rozpływające się w ustach

delikatne, kruche, z prostych produktów, w pośpiechu! Topiące się kruche ciasteczka nie są trudne do przygotowania. Okazuje się kruchy, doskonały nie tylko do gorących, ale także do zimnych napojów, takich jak sok lub mleko!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 36 % 31 g
węglowodany 58 % 49 g
486 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciastko rozpływające się w ustach? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby stało się miękkie. W tych ciasteczkach nie polecam zastępowania masła margaryną. To na maśle struktura Ciasteczek jest krucha i miękka. Na margarynie ciasteczka są twardsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W wygodnej głębokiej misce połącz miękkie masło i cukier. Aby szybciej zmięknąć masło, możesz pokroić je na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło z cukrem ubij trochę mikserem. Cukier zacznie się rozpuszczać, a samo masło stanie się bardziej puszyste i jaśniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej skrobię do masy olejowej i dodaj szczyptę waniliny. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie warto wylewać całej mąki na raz. Wyrabianie ciasta jest wygodne drewnianą szpatułką. Szybko zabiera mąkę. Gdy ciasto nie przylgnie do rąk, nie dodawaj więcej mąki. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i delikatne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto można układać ciasteczkami za pomocą worka do szprycowania z dyszą. Cienka Jednorazowa torba nie zadziała tutaj-ciasto ją rozerwie. Weź silikonową torbę. Ciasto można również rozwałkować i wyciąć dowolny kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Ciasteczka staną się apetyczne złoty kolor. Wyjmij go z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach! 

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy