skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w śmietanie z czosnkiem w piekarniku? Umyj kurczaka, osusz, pokrój na porcje.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 3:
Połóż cebulę na dnie wysmarowanego olejem roślinnym naczynia do pieczenia.
Krok 4:
Ułóż kurczaka na wierzchu. Posyp trochę solą i przyprawami.
Krok 5:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.
Krok 6:
SOS.
Krok 7:
Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez prasę.
Krok 8:
Połącz śmietanę z czosnkiem i przyprawami.
Krok 9:
Wymieszaj.
Krok 10:
Zdejmij folię z formy, polej kurczaka sosem śmietanowym i włóż z powrotem do piekarnika na 20 minut.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g