skład / składniki
metoda gotowania
zagnieść ciasto:
- do głębokiej miski przesiej mąkę, rozbij jajko, Posol;
- rozcieńczyć zimną wodę olejem słonecznikowym, wlać mieszaninę do mąki;
- zagnieść ciasto, które nie przykleja się do dłoni, jest miękkie i giętkie;
- Zbierz ciasto w bułkę, włóż do miski, przykryj ściereczką i pozwól mu "odpocząć" przez około 20-30 minut.
przygotuj mięso mielone:
- filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym;
- cebulę obrać, umyć, pokroić na kilka kawałków;
- zmiel filet z kurczaka i przygotowaną cebulę w maszynce do mięsa;
- sól, pieprz, wymieszaj powstałe mięso mielone.
przygotuj wypełnienie:
- grzyby opłucz, pokrój na kawałki;
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę;
- wlej olej słonecznikowy na patelnię, smaż na nim grzyby i cebulę przez około 7-10 minut;
- zagotuj wodę z dodatkiem soli.
gdy woda się zagotuje, wróć do ciasta. Podziel go na dwie części, cienko zwiń każdą w prostokątną warstwę, obficie posmaruj całą powierzchnię mięsem mielonym, zwiń w rolkę. Pokrój bułkę na kawałki około 5 cm (jeśli gotowanych pierogów jest dużo dla Twojej firmy, część można zamrozić i ugotować następnym razem).
umieść odpowiednią ilość pierogów w naczyniu do pieczenia (koniecznie z wysokim bokiem), na pierogi ułóż przygotowane grzyby z cebulą, zalej gorącą wodą (sam dostosuj ilość wody - powinna prawie przykryć pierogi). Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pierogi przez 30-40 minut.
podawaj pierogi na gorąco, uzupełniając je ulubionymi warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g