leniwe pierogi w piekarniku

wspaniałe obfite danie dla całej rodziny! Gotuj! Leniwe pierogi nie są tak leniwe - aby je przygotować, musisz również podjąć wysiłek, jednak ostatecznie wygrywają z tradycyjną opcją. Proponuję więc upiec pierogi w piekarniku pod pachnącymi grzybami. Będziesz mile zaskoczony wynikiem.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 56 % 19 g
167 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

zagnieść ciasto:
- do głębokiej miski przesiej mąkę, rozbij jajko, Posol;
- rozcieńczyć zimną wodę olejem słonecznikowym, wlać mieszaninę do mąki;
- zagnieść ciasto, które nie przykleja się do dłoni, jest miękkie i giętkie;
- Zbierz ciasto w bułkę, włóż do miski, przykryj ściereczką i pozwól mu "odpocząć" przez około 20-30 minut.

przygotuj mięso mielone:
- filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym;
- cebulę obrać, umyć, pokroić na kilka kawałków;
- zmiel filet z kurczaka i przygotowaną cebulę w maszynce do mięsa;
- sól, pieprz, wymieszaj powstałe mięso mielone.

przygotuj wypełnienie:
- grzyby opłucz, pokrój na kawałki;
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę;
- wlej olej słonecznikowy na patelnię, smaż na nim grzyby i cebulę przez około 7-10 minut;
- zagotuj wodę z dodatkiem soli.

gdy woda się zagotuje, wróć do ciasta. Podziel go na dwie części, cienko zwiń każdą w prostokątną warstwę, obficie posmaruj całą powierzchnię mięsem mielonym, zwiń w rolkę. Pokrój bułkę na kawałki około 5 cm (jeśli gotowanych pierogów jest dużo dla Twojej firmy, część można zamrozić i ugotować następnym razem).

umieść odpowiednią ilość pierogów w naczyniu do pieczenia (koniecznie z wysokim bokiem), na pierogi ułóż przygotowane grzyby z cebulą, zalej gorącą wodą (sam dostosuj ilość wody - powinna prawie przykryć pierogi). Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pierogi przez 30-40 minut.

podawaj pierogi na gorąco, uzupełniając je ulubionymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy