ziemniaki z sosem w piekarniku

proste, ale bardzo smaczne i aromatyczne danie z ziemniaków! Z ziemniaków możesz ugotować ogromną różnorodność różnych, interesujących i smacznych potraw. Oryginalnie, pomimo łatwości przygotowania, danie to ziemniaki z sosem w piekarniku. Sos lub sos można wybrać do smaku. Ale szczególnie pachnące ziemniaki uzyskuje się z sosem musztardowym, pieczone w piekarniku. To danie może być podawane jako samodzielne lub jako dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 46 % 13 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ziemniaki z sosem w piekarniku. Jeśli danie jest przygotowywane latem lub w sezonie zbiorów, gdy ziemniaki są Młode z delikatną cienką skórką, ziemniaki można upiec w skórce, po umyciu i pokrojeniu na plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli ziemniaki nie są już Młode, ze sztywną skórą, należy je obrać i pokroić w duże kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie musztardy do ziemniaków. Obierz ząbki czosnku z łuski, przepuść je przez prasę, drobno posiekaj nożem lub zetrzyj na drobnej tarce. Cytrynę dokładnie myjemy mydłem pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce, odetnij górę cytryny i wyciśnij sok. Masło należy stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i schłodzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej stopione masło, olej roślinny, sok z cytryny, skórkę z cytryny do miski, dodaj sól, posiekany czosnek, musztardę, mieszankę suchych ziół. Musztardę można stosować w proszku lub ziarnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj. Włóż ugotowane ziemniaki do miski, wymieszaj i pozwól im trochę marynować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż ziemniaki na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia. Resztki sosu z miski podlewamy ziemniaki na wierzch. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz ziemniaki przez około 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skupiamy się na pracy piekarnika, wielkości kawałków ziemniaków, młode ziemniaki gotują się szybciej. Ziemniaki powinny być dobrze zrumienione Na zewnątrz i miękkie w środku, ale nie można ich wysuszyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy ziemniaki, podajemy je do stołu, posypując posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu. Możesz podawać ziemniaki jako niezależne danie lub ze świeżymi warzywami, sałatką, mięsem i chlebem, jeśli chcesz. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy