skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ziemniaki z sosem w piekarniku. Jeśli danie jest przygotowywane latem lub w sezonie zbiorów, gdy ziemniaki są Młode z delikatną cienką skórką, ziemniaki można upiec w skórce, po umyciu i pokrojeniu na plasterki.
Krok 2:
Jeśli ziemniaki nie są już Młode, ze sztywną skórą, należy je obrać i pokroić w duże kostki.
Krok 3:
Przygotowanie musztardy do ziemniaków. Obierz ząbki czosnku z łuski, przepuść je przez prasę, drobno posiekaj nożem lub zetrzyj na drobnej tarce. Cytrynę dokładnie myjemy mydłem pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce, odetnij górę cytryny i wyciśnij sok. Masło należy stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i schłodzić.
Krok 4:
Wlej stopione masło, olej roślinny, sok z cytryny, skórkę z cytryny do miski, dodaj sól, posiekany czosnek, musztardę, mieszankę suchych ziół. Musztardę można stosować w proszku lub ziarnie.
Krok 5:
Wymieszaj. Włóż ugotowane ziemniaki do miski, wymieszaj i pozwól im trochę marynować.
Krok 6:
Połóż ziemniaki na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia. Resztki sosu z miski podlewamy ziemniaki na wierzch. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz ziemniaki przez około 30 minut.
Krok 7:
Skupiamy się na pracy piekarnika, wielkości kawałków ziemniaków, młode ziemniaki gotują się szybciej. Ziemniaki powinny być dobrze zrumienione Na zewnątrz i miękkie w środku, ale nie można ich wysuszyć.
Krok 8:
Wyjmujemy ziemniaki, podajemy je do stołu, posypując posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu. Możesz podawać ziemniaki jako niezależne danie lub ze świeżymi warzywami, sałatką, mięsem i chlebem, jeśli chcesz. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g