kwaśna śmietana z twarogiem i rodzynkami

przewiewne, delikatne, miękkie, aromatyczne, nadziewane! Kwaśna śmietana z twarogiem i rodzynkami to maślane wypieki drożdżowe, które każdy pokocha od pierwszego kęsa! Będziesz musiał majstrować przy teście, ale wynik cię zadowoli. Postępuj zgodnie z przepisem, a odniesiesz sukces!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 63 % 30 g
237 kcal
IG: 3 / 10 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kwaśną śmietanę z twarogiem i rodzynkami? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W 50 ml ciepłego mleka wymieszaj 1 łyżeczkę. cukier i 1 łyżka.mąka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suche drożdże. Nie mieszam ich w tym samym czasie, ale po prostu rozsypuję je na powierzchni. Drożdże potrzebują szybko działających, tych, które należy aktywować ciepłym płynem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw w cieple, aż pojawi się puszysta Czapka. Zajmuje to 10-20 minut. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są zepsute, a ciasto nie wzrośnie wraz z nimi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej 350 g mąki do miski, dodaj sól, pozostały cukier i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj miękkie masło i śmietanę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozetrzyj ciasto rękami na okruchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pozostałe ciepłe mleko i mieszaninę drożdży do powstałego okruchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść miękkie, giętkie ciasto, stopniowo dodając pozostałą mąkę (130 g). Mąka może odejść mniej lub więcej, więc dodaj trochę na raz. Przede wszystkim spójrz na konsystencję ciasta. Nie powinno być zbyt ciasne. Jeśli jest ciasny, oznacza to przeniesienie mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto zwinąć w kulkę i pozostawić w cieple pod ręcznikiem na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie zmiażdż i pozostaw ponownie na 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć twaróg grubszy, nie suchy i niezbyt grudkowaty. Jeśli masz twaróg z drobnymi, twardymi plamkami, lepiej rozgnieć go blenderem lub przetrzyj przez sito.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj twaróg z jajkiem, cukrem i wanilią, aż będzie gładki. Jeśli masa jest płynna i bardzo mokra, Dodaj do niej 1-2 łyżki.l mąka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na koniec dodaj rodzynki (ciemne lub jasne) i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w prostokąt o grubości 0,5-1 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż nadzienie twarogowe na całym cieście równą warstwą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zwinąć ciasto w rolkę i pokroić na kawałki o grubości 3-3, 5 cm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przenieś powstałe loki, przekrojone do góry, do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem lub blachy do pieczenia w pewnej odległości od siebie i pozostaw do wyrośnięcia na 25 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Aby nasmarować powierzchnię bułek, potrzebujesz jednego małego jajka.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Należy go ubić widelcem, aż będzie gładki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj bułeczki ubitym jajkiem przed pieczeniem. Piec loki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Podczas pieczenia bułek przygotuj nadzienie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wymieszaj śmietanę z cukrem, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posmaruj gorące loki kwaśną śmietaną i cukrem. Lekko ostudź i możesz podać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy