skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kwaśną śmietanę z twarogiem i rodzynkami? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
W 50 ml ciepłego mleka wymieszaj 1 łyżeczkę. cukier i 1 łyżka.mąka.
Krok 3:
Dodaj suche drożdże. Nie mieszam ich w tym samym czasie, ale po prostu rozsypuję je na powierzchni. Drożdże potrzebują szybko działających, tych, które należy aktywować ciepłym płynem.
Krok 4:
Pozostaw w cieple, aż pojawi się puszysta Czapka. Zajmuje to 10-20 minut. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są zepsute, a ciasto nie wzrośnie wraz z nimi.
Krok 5:
Przesiej 350 g mąki do miski, dodaj sól, pozostały cukier i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj miękkie masło i śmietanę.
Krok 7:
Rozetrzyj ciasto rękami na okruchy.
Krok 8:
Wlej pozostałe ciepłe mleko i mieszaninę drożdży do powstałego okruchu.
Krok 9:
Zagnieść miękkie, giętkie ciasto, stopniowo dodając pozostałą mąkę (130 g). Mąka może odejść mniej lub więcej, więc dodaj trochę na raz. Przede wszystkim spójrz na konsystencję ciasta. Nie powinno być zbyt ciasne. Jeśli jest ciasny, oznacza to przeniesienie mąki.
Krok 10:
Ciasto zwinąć w kulkę i pozostawić w cieple pod ręcznikiem na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie zmiażdż i pozostaw ponownie na 30 minut.
Krok 11:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Lepiej jest wziąć twaróg grubszy, nie suchy i niezbyt grudkowaty. Jeśli masz twaróg z drobnymi, twardymi plamkami, lepiej rozgnieć go blenderem lub przetrzyj przez sito.
Krok 12:
Zetrzyj twaróg z jajkiem, cukrem i wanilią, aż będzie gładki. Jeśli masa jest płynna i bardzo mokra, Dodaj do niej 1-2 łyżki.l mąka.
Krok 13:
Na koniec dodaj rodzynki (ciemne lub jasne) i wymieszaj.
Krok 14:
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w prostokąt o grubości 0,5-1 cm.
Krok 15:
Rozłóż nadzienie twarogowe na całym cieście równą warstwą.
Krok 16:
Zwinąć ciasto w rolkę i pokroić na kawałki o grubości 3-3, 5 cm.
Krok 17:
Przenieś powstałe loki, przekrojone do góry, do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem lub blachy do pieczenia w pewnej odległości od siebie i pozostaw do wyrośnięcia na 25 minut.
Krok 18:
Aby nasmarować powierzchnię bułek, potrzebujesz jednego małego jajka.
Krok 19:
Należy go ubić widelcem, aż będzie gładki.
Krok 20:
Posmaruj bułeczki ubitym jajkiem przed pieczeniem. Piec loki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Krok 21:
Podczas pieczenia bułek przygotuj nadzienie.
Krok 22:
Wymieszaj śmietanę z cukrem, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
Krok 23:
Posmaruj gorące loki kwaśną śmietaną i cukrem. Lekko ostudź i możesz podać. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g