skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pyszne delikatne zwiewne ciasto w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do testu wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Weź kefir o zawartości tłuszczu od 2,5% i więcej. Olej roślinny-dowolny, mam Słonecznik.
Krok 2:
Drobno posiekaj orzechy włoskie.
Krok 3:
Opłucz rodzynki, obierz ogony. Jeśli rodzynki są bardzo suche, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę, wysusz rodzynki.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę.
Krok 5:
Kontynuując ubijanie, wlej kefir o temperaturze pokojowej i olej roślinny.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka. Nie spiesz się, aby wlać całą mąkę na raz. Skoncentruj się przede wszystkim na konsystencji. Powinno być gęste, płynne ciasto.
Krok 7:
Dodaj rodzynki i orzechy do ciasta.
Krok 8:
Wlej ciasto do natłuszczonej formy do ciasta. Okazuje się, że jest dużo ciasta, a także więcej kruszonki, więc wybierz formę, która może pomieścić wszystko. Wewnętrzny rozmiar mojego prostokątnego kształtu to 22 na 10 cm. Średnica okrągłego kształtu jest odpowiednia 20-22 cm.
Krok 9:
Teraz przygotuj niezbędne składniki na kruszonkę.
Krok 10:
Do miski blendera włożyć pokrojone w kostkę zimne masło, dodać mąkę, cukier i kakao. Ubijaj, aż uzyskasz drobną miękisz. Możesz wszystko ubić Nie w blenderze, ale zmielić rękami, ale w blenderze znacznie szybciej.
Krok 11:
Na wierzch ciasta równomiernie rozprowadź kruszonkę czekoladową. Umieść babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 45-50 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości ciasta. Sprawdź gotowość ciasta za pomocą szpikulca – powinien wyjść suchy. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
Krok 12:
Następnie przenieś babeczkę na półmisek, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g