suflet z indyka

dietetyczny, zdrowy, delikatny! Proste i łatwe do gotowania! Suflet z indyka nie jest trudny do przygotowania. Produkty są dostępne w każdym sezonie. Ubite białka sprawiają, że danie jest delikatniejsze, a ser nadaje przyjemny kremowy smak. Pieczony w piekarniku jest zdrowy i pożywny. Bardzo proste i bardzo smaczne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 18 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 0 % 0 g
141 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suflet z indyka? Odmierz potrzebne składniki. Możesz wziąć zarówno biały filet, jak i filet z uda indyka. Weź duże jajka (Kategoria C0).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filety z indyka, osusz. Pokrój filety na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce blendera zmiel filety do stanu mielonego. Możesz przepuścić filet przez maszynę do mięsa, ale za pomocą blendera mięso mielone będzie delikatniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na grubej lub drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj jajka, osusz. Delikatnie oddziel białka od żółtek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W odpowiednim pojemniku połącz mięso mielone i żółtka, sól, dobrze wymieszaj. Podczas dodawania soli weź pod uwagę słoność sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż starty ser do powstałej masy, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj dowolne przyprawy i przyprawy do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W suchym, beztłuszczowym pojemniku ubij białka ze średnią prędkością miksera, aż będą miękkie. Następnie zwiększ prędkość i ubij białka na stabilną masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj ubite białka z mielonym mięsem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Połóż przygotowane mięso mielone, delikatnie spłaszcz wierzch.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz suflet z indyka w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 30 minut, aż będzie lekko rumiany. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotowy suflet na porcje i podawaj. Smacznego!

ten suflet z indyka dla dzieci pasuje idealnie! Nawet dla najmłodszych! I nie tylko, warto dodać. Jest dietetyczny, więc może być spożywany przez prawie każdego, kto przestrzega pewnych ograniczeń żywieniowych.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy