ryba w folii pieczona z warzywami w piekarniku

najsmaczniejszy, soczysty, apetyczny, zdrowy na obiad! Ryba pieczona w folii z warzywami w piekarniku to kompletne danie dla wielbicieli smacznego i zdrowego jedzenia. Możesz zrobić to z różnymi warzywami i ziołami i podawać z białym winem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 26 % 5 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec rybę z warzywami w folii w piekarniku? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Ryby, jeśli to konieczne, rozmrozić wcześniej. Umyj i osusz warzywa i zioła. Oczyść, umyj i osusz rybę. Odcinam głowę, ale możesz ją zostawić-wybierz ją sam. Mam okonia, ale możesz wybrać inne ryby o odpowiednich rozmiarach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę wzdłuż, ale nie do końca i rozwiń. Sól, pieprz rybę, posyp przyprawami wewnątrz i na zewnątrz i wstaw do lodówki na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść warzywa. Pokrój pomidora i cebulę w plasterki. Nie obieram pomidorów, aby nie straciły kształtu podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Drobno posiekaj warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój obrane ziemniaki w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż warstwę cebuli na folii złożonej w dwóch warstwach, połóż przygotowaną rybę na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wokół ułóż pokrojone ziemniaki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż plasterki pomidora, czosnek i liście laurowe na wierzchu ryby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Warzywa posolić, pieprzyć, posypać posiekanymi ziołami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie owinąć nadziewaną rybę folią, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia. Umieść rybę z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 200ºC na około 30-50 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal / 100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy