skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Barmak? Przygotuj wszystkie produkty. Weź śmietanę nie płynną, mąkę-najwyższej jakości, pszenicę. W kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej roztop masło i ostudź. W misce z masłem dodaj śmietanę, sól. Wymieszać. Dodaj przesianą mąkę.
Krok 2:
Zagnieść elastyczne ciasto. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale nie powinno być strome.
Krok 3:
Przygotuj nadzienie do ciastek. Zmiel orzechy włoskie w blenderze lub młynku do kawy, przenieś do miski. Możesz po prostu posiekać orzechy nożem, ale tak drobno, jak to możliwe. Dodaj cukier i zmiękczone (ale nie stopione) i pokrojone na kawałki masło do orzechów. Zmiel nadzienie na okruchy. Aby uprościć proces, możesz stopić masło i wymieszać z cukrem - wtedy cukier trochę się rozpuści.
Krok 4:
Z ciasta uformuj kiełbasę. Pokrój go na małe kawałki, po około 20 gramów. Zwiń każdy kawałek w kulkę, a następnie zwiń w placki jak na pierogi.
Krok 5:
Połóż trochę nadzienia na środku każdej tortilli. Następnie uformuj mini bułkę.
Krok 6:
Nierówne krawędzie rolki można przyciąć lub pozostawić bez zmian. Lub natychmiast rozwałkuj ciasto nie na ciasta, ale na kwadraty, a następnie bułki okażą się prostą krawędzią.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Połóż na nim ciasteczka. Piec w piekarniku przez około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij ciasteczka, gdy będą lekko rumiane. Nie można prześwietlić barmaka w piekarniku, w przeciwnym razie będzie twardy, gdy ostygnie.
Krok 8:
Usuń ciasteczka z blachy do pieczenia, przenieś na talerz, posyp cukrem pudrem. W razie potrzeby możesz posypać cynamonem. Podawaj Barmak z herbatą, kawą lub mlekiem. Lepiej jest przechowywać taki przysmak w zamkniętym pojemniku, przykrytym folią, aby nie stał się twardy. Miłego picia herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g