Barmak w domu

pyszne, miękkie, kruche ciasteczka o orzechowym smaku! Barmak-Narodowe ciasto tatarskie w postaci bułek ze słodkim nadzieniem z orzechów włoskich. Przygotowuje się go z niesłodzonego ciasta na najzwyklejszych produktach, które są zawsze pod ręką. I okazuje się za pierwszym razem dla wszystkich bez wyjątku!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 42 % 26 g
węglowodany 48 % 30 g
374 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Barmak? Przygotuj wszystkie produkty. Weź śmietanę nie płynną, mąkę-najwyższej jakości, pszenicę. W kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej roztop masło i ostudź. W misce z masłem dodaj śmietanę, sól. Wymieszać. Dodaj przesianą mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagnieść elastyczne ciasto. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale nie powinno być strome.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj nadzienie do ciastek. Zmiel orzechy włoskie w blenderze lub młynku do kawy, przenieś do miski. Możesz po prostu posiekać orzechy nożem, ale tak drobno, jak to możliwe. Dodaj cukier i zmiękczone (ale nie stopione) i pokrojone na kawałki masło do orzechów. Zmiel nadzienie na okruchy. Aby uprościć proces, możesz stopić masło i wymieszać z cukrem - wtedy cukier trochę się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z ciasta uformuj kiełbasę. Pokrój go na małe kawałki, po około 20 gramów. Zwiń każdy kawałek w kulkę, a następnie zwiń w placki jak na pierogi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż trochę nadzienia na środku każdej tortilli. Następnie uformuj mini bułkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nierówne krawędzie rolki można przyciąć lub pozostawić bez zmian. Lub natychmiast rozwałkuj ciasto nie na ciasta, ale na kwadraty, a następnie bułki okażą się prostą krawędzią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Połóż na nim ciasteczka. Piec w piekarniku przez około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij ciasteczka, gdy będą lekko rumiane. Nie można prześwietlić barmaka w piekarniku, w przeciwnym razie będzie twardy, gdy ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń ciasteczka z blachy do pieczenia, przenieś na talerz, posyp cukrem pudrem. W razie potrzeby możesz posypać cynamonem. Podawaj Barmak z herbatą, kawą lub mlekiem. Lepiej jest przechowywać taki przysmak w zamkniętym pojemniku, przykrytym folią, aby nie stał się twardy. Miłego picia herbaty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy