skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście nie nadużywaj słodkich wypieków, ponieważ zęby psują się od rafinowanego cukru, a waga może się różnić. Ale jeśli trochę, to jest to możliwe i dobre dla nastroju. Warto dodać owoce do herbaty, więc witaminy są uzupełniane, w dodatku do węglowodanów.
do udanego i przewiewnego pieczenia użyłem zwykłego blendera zanurzeniowego do ubijania jajek z cukrem. Ale to wcale nie jest fundamentalne, możesz bić jajka prostym widelcem lub trzepaczką. Najważniejsze jest to, że w procesie powstaje obfita piana z dużych pęcherzyków.
gotowanie krok po kroku:
1. W głębokiej misce ubij jajka razem z cukrem, aż się rozpuści.
2. Dodaj gotowane mleko skondensowane i olej. Jak wiadomo, olej roślinny jest dobrym rozpuszczalnikiem, dlatego gęste mleko skondensowane szybko łączy się w jednorodną masę z innymi składnikami.
3. Mąkę rozprowadzamy na sicie, tam też dodajemy proszek do pieczenia i lekko mieszamy łyżką. Teraz przesiewaj małe części do mieszanki i za każdym razem mieszaj, aż grudki mąki całkowicie się rozpadną.
4. Mąka może pozostawić różne ilości, wskazałem w przybliżeniu, ale musisz skupić się bardziej na cieście niż na gęstym. Powinno być jak gęsta śmietana, niby nie gęsta, ale już nie płynna.
5. Należy zauważyć, że ze względu na płyn i pienistość ciasto rośnie szybko i wysoko. A do tego musisz wypełnić formy w połowie. I jeszcze jedna ważna kwestia: jeśli umieścisz różne formy, duże i małe, musisz wziąć pod uwagę czas. Na przykład w przypadku babeczek wystarczy 10-15 minut, a w przypadku średnich form 25 minut musisz spojrzeć, ponieważ ciasto z powodu skondensowanego mleka może szybko stać się czarne.
6. Formy z ciastem umieszcza się w nagrzanym piekarniku i piecze w temperaturze 180 stopni.
7. Niezależnie od form do pieczenia, silikonu, metalu itp., radzę w każdym przypadku nasmarować je olejem roślinnym lub dodatkowo posypać mąką, ponieważ istnieje możliwość przyklejenia się do formy i trudności z łatwym wyjęciem ciasta.
8. Po całkowitym ochłodzeniu pozostaje tylko posypać cukrem lub udekorować orzechami, a proste, ale nie gorsze niż inne ciasto jest gotowe na herbatę.
tym razem zrobiłam zieloną herbatę jaśminową i rozweselę się ciastem ze skondensowanym mlekiem w piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g