ciasto skondensowane w piekarniku

to ciasto zawsze pomaga, jeśli chcesz być słodki i szybki. Ciasto ze skondensowanym mlekiem to dla mnie świetny ratunek! Szczerze mówiąc, trudno mi wyobrazić sobie życie bez słodyczy, dlatego zawsze mam w swoim arsenale mleko skondensowane, nie mówiąc już o elementarnych składnikach, takich jak mąka i jajka.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 70 % 47 g
302 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

oczywiście nie nadużywaj słodkich wypieków, ponieważ zęby psują się od rafinowanego cukru, a waga może się różnić. Ale jeśli trochę, to jest to możliwe i dobre dla nastroju. Warto dodać owoce do herbaty, więc witaminy są uzupełniane, w dodatku do węglowodanów.

do udanego i przewiewnego pieczenia użyłem zwykłego blendera zanurzeniowego do ubijania jajek z cukrem. Ale to wcale nie jest fundamentalne, możesz bić jajka prostym widelcem lub trzepaczką. Najważniejsze jest to, że w procesie powstaje obfita piana z dużych pęcherzyków.

gotowanie krok po kroku:

1. W głębokiej misce ubij jajka razem z cukrem, aż się rozpuści.
2. Dodaj gotowane mleko skondensowane i olej. Jak wiadomo, olej roślinny jest dobrym rozpuszczalnikiem, dlatego gęste mleko skondensowane szybko łączy się w jednorodną masę z innymi składnikami.
3. Mąkę rozprowadzamy na sicie, tam też dodajemy proszek do pieczenia i lekko mieszamy łyżką. Teraz przesiewaj małe części do mieszanki i za każdym razem mieszaj, aż grudki mąki całkowicie się rozpadną.
4. Mąka może pozostawić różne ilości, wskazałem w przybliżeniu, ale musisz skupić się bardziej na cieście niż na gęstym. Powinno być jak gęsta śmietana, niby nie gęsta, ale już nie płynna.
5. Należy zauważyć, że ze względu na płyn i pienistość ciasto rośnie szybko i wysoko. A do tego musisz wypełnić formy w połowie. I jeszcze jedna ważna kwestia: jeśli umieścisz różne formy, duże i małe, musisz wziąć pod uwagę czas. Na przykład w przypadku babeczek wystarczy 10-15 minut, a w przypadku średnich form 25 minut musisz spojrzeć, ponieważ ciasto z powodu skondensowanego mleka może szybko stać się czarne.
6. Formy z ciastem umieszcza się w nagrzanym piekarniku i piecze w temperaturze 180 stopni.
7. Niezależnie od form do pieczenia, silikonu, metalu itp., radzę w każdym przypadku nasmarować je olejem roślinnym lub dodatkowo posypać mąką, ponieważ istnieje możliwość przyklejenia się do formy i trudności z łatwym wyjęciem ciasta.
8. Po całkowitym ochłodzeniu pozostaje tylko posypać cukrem lub udekorować orzechami, a proste, ale nie gorsze niż inne ciasto jest gotowe na herbatę.

tym razem zrobiłam zieloną herbatę jaśminową i rozweselę się ciastem ze skondensowanym mlekiem w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy