budyń twarogowy w piekarniku

prawie jak zapiekanka w przedszkolu! To jest pyszne! Budyń twarogowy w piekarniku jest tak prosty w przygotowaniu, że nawet początkujący poradzi sobie z przepisem. Danie nadaje się na śniadania, dzieci bardzo to lubią. Zwłaszcza jeśli podajesz go ze słodkimi sosami, jagodami, syropem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 52 % 24 g
236 kcal
IG: 0 / 4 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić budyń twarogowy w piekarniku? Odmierz wymagane składniki. Twaróg nie jest zbyt suchy, ale też nie mokry. Zawartość tłuszczu nie ma znaczenia, wpływa tylko na całkowitą zawartość kalorii. Mąka - pszenica, najwyższej jakości. Surowe jajko kurze dobrze umyć i delikatnie przetrzeć papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajko na żółtko i białko w osobnych miseczkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do ubijania włóż twaróg, żółtko, cukier i cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W częściach dodaj mąkę do masy twarogowej, za każdym razem ubijając mikserem. Staraj się to robić, aby mąka nie latała w różnych kierunkach. Lepiej najpierw wymieszać mieszaninę łyżką, a dopiero potem ubić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij białko w mocną pianę na wysokich obrotach. Łatwiej jest ubić białko, jeśli jest wstępnie schłodzone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie, w kilku krokach, wymieszaj ubite białko z twarogiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i spłaszcz. Piec budyń w 180°C przez około 45 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. Schłodzić gotowy budyń, wyjąć z formy i przenieść na talerz. Na wierzch polej syropem miętowym, udekoruj listkami mięty. Następnie pokrój na porcje.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy