skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić budyń twarogowy w piekarniku? Odmierz wymagane składniki. Twaróg nie jest zbyt suchy, ale też nie mokry. Zawartość tłuszczu nie ma znaczenia, wpływa tylko na całkowitą zawartość kalorii. Mąka - pszenica, najwyższej jakości. Surowe jajko kurze dobrze umyć i delikatnie przetrzeć papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Podziel jajko na żółtko i białko w osobnych miseczkach.
Krok 3:
W misce do ubijania włóż twaróg, żółtko, cukier i cukier waniliowy.
Krok 4:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 6:
W częściach dodaj mąkę do masy twarogowej, za każdym razem ubijając mikserem. Staraj się to robić, aby mąka nie latała w różnych kierunkach. Lepiej najpierw wymieszać mieszaninę łyżką, a dopiero potem ubić.
Krok 7:
Ubij białko w mocną pianę na wysokich obrotach. Łatwiej jest ubić białko, jeśli jest wstępnie schłodzone.
Krok 8:
Delikatnie, w kilku krokach, wymieszaj ubite białko z twarogiem.
Krok 9:
Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i spłaszcz. Piec budyń w 180°C przez około 45 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. Schłodzić gotowy budyń, wyjąć z formy i przenieść na talerz. Na wierzch polej syropem miętowym, udekoruj listkami mięty. Następnie pokrój na porcje.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g