skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto warstwowe z serem i ziołami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Rozmrozić ciasto francuskie. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Dobrze opłucz warzywa, strząśnij z nadmiaru wilgoci i osusz. Zamiast sera serowego możesz wziąć dowolny inny ser o podobnej konsystencji.
Krok 2:
Zacznijmy przygotowywać nadzienie. Aby to zrobić, przenieś ser serowy do miski i rozgnieć widelcem.
Krok 3:
Drobno posiekaj świeże warzywa nożem.
Krok 4:
Dodaj posiekane warzywa i jajka do miski z posiekanym serem. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Osobno rozpuść masło. Wlej stopione masło do nadzienia. Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Ciasto francuskie rozwałkować na długą, szeroką warstwę.
Krok 7:
Równomiernie rozprowadź nadzienie na cieście, pozostawiając 1 cm wolnego od krawędzi.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto wzdłuż długiej krawędzi nadzieniem do wewnątrz.
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i włóż do niego ciasto spiralnie, zaczynając od środka.
Krok 10:
Przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, ubij surowe jajka z mlekiem, aż będą gładkie. Możesz to zrobić widelcem lub trzepaczką.
Krok 11:
Napełnij surowe ciasto mieszanką mleczno-jajeczną. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C na około 30-35 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i posmaruj masłem.
dawno nie upiekłam pikantnych ciast. Wszystko z jagodami, ale z owocami. Chciałem czegoś słonego z serem. Znalazłem ciekawy przepis na ciasto z serem. Dawno temu, kiedy fotografowałam nie tak pięknie jak teraz gotowałam ciasto z serem i dynią i pamiętam, że wszystkim przypadło do gustu. Dlatego ze wszystkich możliwych serów ponownie zdecydowałem się na ser. Bardzo ciekawie smakuje w pieczeniu.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g