ciasto warstwowe z serem i ziołami

najsmaczniejszy, najszybszy, ze zwykłych produktów, na przekąskę! Ciasto warstwowe z serem i ziołami przygotowuje się raz-dwa-trzy. Dla niego możesz wziąć dowolny ser solankowy i wszelkie świeże zioła. Okazuje się, że jest to soczysta i pyszna przekąska, która jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 49 % 22 g
węglowodany 29 % 13 g
298 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto warstwowe z serem i ziołami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Rozmrozić ciasto francuskie. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Dobrze opłucz warzywa, strząśnij z nadmiaru wilgoci i osusz. Zamiast sera serowego możesz wziąć dowolny inny ser o podobnej konsystencji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy przygotowywać nadzienie. Aby to zrobić, przenieś ser serowy do miski i rozgnieć widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj świeże warzywa nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekane warzywa i jajka do miski z posiekanym serem. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osobno rozpuść masło. Wlej stopione masło do nadzienia. Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto francuskie rozwałkować na długą, szeroką warstwę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Równomiernie rozprowadź nadzienie na cieście, pozostawiając 1 cm wolnego od krawędzi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto wzdłuż długiej krawędzi nadzieniem do wewnątrz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i włóż do niego ciasto spiralnie, zaczynając od środka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, ubij surowe jajka z mlekiem, aż będą gładkie. Możesz to zrobić widelcem lub trzepaczką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij surowe ciasto mieszanką mleczno-jajeczną. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C na około 30-35 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i posmaruj masłem.

dawno nie upiekłam pikantnych ciast. Wszystko z jagodami, ale z owocami. Chciałem czegoś słonego z serem. Znalazłem ciekawy przepis na ciasto z serem. Dawno temu, kiedy fotografowałam nie tak pięknie jak teraz gotowałam ciasto z serem i dynią i pamiętam, że wszystkim przypadło do gustu. Dlatego ze wszystkich możliwych serów ponownie zdecydowałem się na ser. Bardzo ciekawie smakuje w pieczeniu.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy