mięso w śmietanie w piekarniku

obfite i aromatyczne danie mięsne na każdy dzień! Pieczone mięso w śmietanie w piekarniku jest bardzo delikatne i smaczne. Grzyby dodane do potrawy doskonale uzupełniają jej smak i zwiększają apetyt! Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 66 % 23 g
węglowodany 3 % 1 g
252 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso w śmietanie w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Którą część wieprzowiny wybrać do pieczenia-zdecyduj sam. Najważniejsze jest to, że mięso jest bez kości. Może to być część szynki, szyi, polędwicy lub węglanu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe porcje i ubij trochę. Posyp mięso solą i przyprawami. Suszony czosnek i bazylia dobrze nadają się do mięsa. Ale możesz zmienić zestaw przypraw nieco według własnego gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Mam ceramiczny kształt. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i włóż do niej przygotowane mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pieczarki z brudu i pokrój na kawałki. Pokroiłem każdy grzyb na 4 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż pokrojone pieczarki na całym mięsie i polej śmietaną. Używam ciężkiej śmietany, aby jej smak był wyraźny w gotowym naczyniu. Ale aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu, możesz wziąć śmietankę o niskiej zawartości tłuszczu. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyciągnij formę, posyp wszystko startym serem i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie ser będzie miał czas na całkowite stopienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso w śmietanie w piekarniku jest gotowe! Podawaj danie na gorąco! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy