jagnięcina w folii w piekarniku

Królewskie mięso o smaku pomarańczowym i skórce ziołowej! Jagnięcina w folii w piekarniku jest idealna na wakacje! Okazuje się soczysty, a nadmiar tłuszczu spływa na patelnię do warzyw. Bardzo smaczne!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 11 % 3 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 18 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec jagnięcinę w folii? Do marynaty rozcieńczyć sól i cukier w wodzie, aby woda była słona z odrobiną słodyczy. Włóż mięso do wody (możesz zmierzyć wcześniej czystą wodę-ile potrzebujesz, aby przykryć mięso w misce). Dodaj cytrynę do wody jako sok i resztki po wyciśnięciu soku. Pozostaw mięso do marynowania w lodówce na 1-2 dni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystkie pozostałe składniki i moździerz z tłuczkiem (jeśli nie, to w porządku).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W moździerzu umieść wszystkie potrawy na skórkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel wszystko dobrze. Jeśli nie masz moździerza-weź już zmielone przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i grubo posiekaj marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i grubo posiekaj cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Główkę czosnku, bez obierania, przekrój na pół. Ułóż cebulę, marchewkę i czosnek w dużej blasze do pieczenia. W razie potrzeby można go wyłożyć folią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce wymieszaj sos balsamiczny, sos sojowy i ocet winny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij skórkę z pomarańczy i razem z chili Dodaj do sosu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciśnij tam sok pomarańczowy. Resztki pomarańczy grubo posiekaj i połóż na warzywach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wszystko wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj wino.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej sos do blachy do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na blasze do pieczenia na warzywach połóż mięso i cytryny z marynaty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze natrzyj udko jagnięce mieszanką przypraw z moździerza.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Owinąć blachę do pieczenia folią i włożyć do piekarnika. Gotuj przez 3 godziny w temperaturze 170-180 stopni. Następnie spróbuj przygotować-jeśli przezroczysty sok przechodzi do stawu na pełną głębokość, to jest gotowy. Przed krojeniem odstaw mięso na 15 minut, aby soki rozeszły się na wszystkie włókna.

zwróć uwagę, że warzywa w tym naczyniu są używane jako poduszka. Po ugotowaniu lepiej ich nie jeść, zwłaszcza że cały tłuszcz spłynie z mięsa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal / 100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Noga Barania - 318   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy