chleb cebulowy w piekarniku

aromatyczny i miękki domowy chleb z rumianą skórką! Nie jest tajemnicą, że chleb pieczony w domu jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż sklep. Nawet przy minimalnym zestawie produktów uzyskuje się doskonały wynik. A dzięki różnym dodatkom chleb smakuje ciekawiej, jak w tym przepisie, z cebulą.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 70 % 38 g
263 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do robienia chleba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić tak drobno, jak to możliwe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż cebulę na łyżce oleju roślinnego na złoty kolor. Zmniejsz ogień, aby cebula się nie paliła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź ciepłą wodę, cukier i drożdże. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut, aby aktywować drożdże. Pamiętaj, że woda nie może być gorąca, w przeciwnym razie drożdże umrą. 37-38 stopni to optymalna temperatura, jest przyjemnie ciepła w dotyku. Po odpowiednim czasie taka czapka powinna wzrosnąć na powierzchni - oznacza to, że drożdże obudziły się i są gotowe do pracy. W przeciwnym razie będziesz musiał wziąć inne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, masło i przesianą mąkę do wody z drożdżami. Zagnieść ciasto najpierw widelcem, a następnie rękami. Jeśli ciasto wydaje się zbyt strome, dodaj więcej ciepłej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W połowie ugniatania włóż smażoną cebulę do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuuj ugniatanie ciasta, aż będzie gładkie. Nie będzie już tak lepki jak na początku. Zbierz ciasto w kulkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 do 40 minut. Wzrośnie i podwoi swoją objętość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i uformuj bułkę. Aby to zrobić, ściśnij krawędzie od krawędzi do środka, Odwróć szew w dół i zwiń bułkę okrężnymi ruchami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś obrabiany przedmiot na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Bułka nieznacznie wzrośnie. Za pomocą ostrego noża wykonaj nacięcia na wierzchu, aby chleb nie pękł podczas pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz chleb w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220°C, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40-50 minut. Skórka powinna się dobrze zrumienić. Schłodzić gotowy chleb na ruszcie.

chleb okazał się bardzo smaczny! Miękka, przewiewna, chrupiąca skórka. Ale najważniejszy jest smak cebuli, bardzo apetyczny!
podczas pieczenia wierzch bułki bardzo szybko się zarumienił, więc przykryłem go folią i upiekłem w odpowiednim czasie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy