pierścienie budyniowe z kremem twarogowym

delikatne, pyszne, zwiewne, na świątecznym stole! Pierścienie budyniowe z kremem twarogowym przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. A przygotowanie ich jest dość proste, poradzisz sobie za pierwszym razem. Dobrze wyglądają na każdym stole, możesz upiec je na śniadanie!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 46 % 22 g
węglowodany 38 % 18 g
294 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierścienie budyniowe z kremem twarogowym? Przygotuj produkty do przygotowania ciasta. Jajka zawsze biorę kategorię zerową. Ciasto może zająć od trzech do czterech jaj, okaże się to podczas procesu ugniatania. Ale na wszelki wypadek przygotuj cztery jajka. Mąka do tego rodzaju ciasta nie jest konieczna do przesiewania, zostanie zaparzona, a jajka nadadzą ciastu lekkość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dowolne naczynia, które możesz podpalić. Wlej do niego wodę, włóż olej, dodaj szczyptę soli. Umieść na średnim ogniu. Przy lekkim mieszaniu najpierw poczekaj, aż masło się rozpuści, a następnie zagotuje mieszaninę. Zajmie to bardzo mało czasu, nie więcej niż 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, wlej do niej całą mąkę na raz. Bez wyjmowania z ognia natychmiast zacznij aktywnie mieszać mąkę z wodą, uzyskując jednorodną mieszaninę. W ten sposób parzysz mąkę. Nie usuwaj naczyń z ognia przez kilka minut, cały czas mieszając ciasto. Stopniowo zbierze się w grudkę, a na dole zacznie się formować, jakby "aksamitna" warstwa - to sygnał, że wszystko jest gotowe, możesz usunąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić ciasto, aż będzie ciepłe, zajmie to około 10 minut. I zacznij wprowadzać do niego jajka pojedynczo. Rozbij jedną rzecz - i aktywnie zacznij mieszać. Zawsze robię to ręcznie, za pomocą szpatułki lub łyżki. Możesz użyć zarówno miksera, jak i trzepaczki - to kwestia przyzwyczajenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na początku poczujesz, że jajko i ciasto nigdy się nie wymieszają, będą zwisać osobno po misce z boku na bok. Ale stopniowo masa zacznie stać się jednolita i gładka. Gdy to się stanie, dodaj drugie jajko i ponownie zacznij ugniatać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz bezpiecznie dodać trzy jajka. Następnie spójrz na stan testu. Powinien stać się bardzo elastyczny, aby nie spadł z łopatki, ale płynnie się rozciągał. Jeśli ciasto jeszcze nie jest takie, weź czwarte jajko. Najpierw rozbij go do filiżanki i wymieszaj. Dodaj najpierw połowę, wymieszaj, a następnie obserwuj płynność ciasta. Nie potrzebowałem drugiej połowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotowe ciasto do worka do szprycowania. Do takich pierścieni potrzebujesz dyszy "Otwarta gwiazda". Jeśli nie masz torby, weź solidną torbę, włóż do niej ciasto i odetnij jeden róg.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Używam maty teflonowej. Ułóż na nim ciasto w kształcie pierścieni. Pamiętaj, aby pozostawić przerwy między nimi, ciasto parzone rośnie podczas pieczenia. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz pierścienie w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i przytrzymaj w piekarniku przez kolejne 5-10 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, pierścienie mogą spaść. Gotowe pierścienie będą pulchne, złote, łatwe do oddzielenia od papieru, wewnątrz powinny być suche i puste. Pozostaw pierścienie do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj produkty do przygotowania kremu. Możesz wziąć twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, ale im bardziej tłusty, tym smaczniejszy będzie krem. nie używaj twarogu ziarnistego, nie nadaje się do tego rodzaju deserów. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki. Nie używaj cukru, a mianowicie proszku, cukier w maśle nie rozpuści się i sprawi, że krem będzie ziarnisty. wanilina weź kroplę, ponieważ ma bardzo intensywny smak.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj proszek i wanilinę do miękkiego masła, ubij mikserem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż mleko skondensowane, ponownie ubij na gładką, gładką śmietanę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj twaróg do kremu, przecierając go przez sito. Ten proces sprawi, że twaróg będzie jednolity i delikatny. Zamiast sita możesz najpierw przebić twaróg blenderem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ponownie weź mikser i wymieszaj twaróg z masą maślaną. Gotowy krem jest gęsty, ale miękki. przenieś go do worka do szprycowania z tą samą dyszą gwiazda. Lub ponownie użyj zwykłej torby z odciętym rogiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wytnij pierścień na dwie części. Nałóż krem z torby na połowę. Przykryj drugą połówką. To najłatwiejszy sposób na wypełnienie pierścieni kremem w domu. Włóż gotowe pierścienie do lodówki na godzinę, aby krem ustabilizował się i ostygł. Możesz posypać je proszkiem na wierzchu.

uwielbiam i często robię wypieki z ciasta parzonego. Uważam ten przepis na pierścień twarogowy za bardzo udany, proporcje ciasta są idealne! Zobacz, jakie pierścienie są w przekroju, tak powinny wyglądać dobrze upieczone ciasta budyniowe. Krem zmieniłbym trochę, usuwając część oleju. Ale to są moje osobiste preferencje.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy