skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Kefir jest odpowiedni dla każdego, używam kefiru 3,2% tłuszczu. Jaja co. Kiełbasa gotowana bez tłuszczu (mam nabiał). Ser jest twardy, bez specyficznego smaku. Mąka pszenna najwyższej klasy. Przygotuj niezbyt głęboką formę do użycia w piekarniku. Przygotuję ciasto w okrągłym kształcie o średnicy 25 cm.
Krok 2:
W szklance kefiru dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i pozostaw na stole (aby rozpocząć reakcję proszku do pieczenia z kefirem) podczas krojenia składników ciasta.
Krok 3:
Włącz rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjmij wybraną kiełbasę z opakowania, usuń wszystkie folie. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Uwolnij również ser z opakowania i folii i zetrzyj na grubej tarce. Szczypiorek dokładnie spłucz zimną bieżącą wodą, odetnij zwiędłe łodygi i pokrój.
Krok 4:
W głębokiej misce rozbij surowe jajka i wymieszaj z solą. Dodaj kefir z proszkiem do pieczenia, mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto ma konsystencję podobną do ciasta na naleśniki.
Krok 5:
Dodaj posiekaną kiełbasę, zieloną cebulę i starty ser do ciasta. Ponownie wymieszaj ciasto.
Krok 6:
Formę wybraną na ciasto posmaruj olejem roślinnym lub przykryj papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić na całej patelni. Umieść formę z ciastem w nagrzanym piekarniku na 30-40 minut. Czas pieczenia ciasta zależy od mocy piekarnika.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Może być podawany zarówno na ciepło, jak i na ciepło, schłodzony. Takie ciasto ozdobi Twoje śniadanie, a także stanie się bardzo smaczną przekąską w środku dnia.
ciasto jest przygotowywane bardzo szybko i prosto, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przepisem. Warto jednak zwrócić uwagę na następujące punkty:
- wybierając formę do tego ciasta, preferuj niskie i szerokie kształty. Jeśli użyjesz mniejszych foremek, w których ciasto będzie grubszą warstwą, czas pieczenia takiego ciasta należy wydłużyć, sprawdzić gotowość ciasta drewnianym szpikulcem - powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Takie ciasto można upiec w postaci małych babeczek, ale czas pieczenia będzie inny.
- gotowaną kiełbasę można zastąpić kiełbasą, kiełbasą, kiełbasą wędzoną, szynką itp.
- Ilość zielonej cebuli można zmienić: jeśli ciasto jest przygotowywane dla dorosłych Gości, możesz dodać więcej cebuli (około 100 gramów), jeśli Dla Dzieci, możesz całkowicie zrezygnować z cebuli, wtedy ciasto będzie jak pizza z kiełbasą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g