placki bez drożdży w piekarniku

Wypróbuj teraz niesamowite wypieki! Aby ciasta bez drożdży w piekarniku były bujne i miękkie, nie trzeba używać drożdży. Możesz wziąć to, co masz pod ręką: kefir, mąkę, jajka i masło. A nadzienie do takich ciast jest całkowicie odpowiednie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 64 % 35 g
289 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki bez drożdży? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Masło i kefir powinny być zimne, więc nie trzeba ich wyjmować z lodówki, dopóki nie będą potrzebne. Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż kawałki masła do mąki i zmiel rękami na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz kefir z jajkiem, cukrem i solą i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę kefirowo-jajeczną do okruchów mąki i szybko zagniataj giętkie ciasto. Początkowo ciasto jest lepkie, ale stopniowo coraz bardziej odrywa się od dłoni i staje się jednorodne, miękkie i elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w torebkę i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Ciasto w tych ciastach ma neutralny smak, więc nadzienie może być dowolne - słodkie i pikantne. U mnie to czarna porzeczka z cukrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie opłucz czarną porzeczkę lub inne jagody i osusz na ręczniku papierowym. Dodaj cukier i skrobię do jagód i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Skrobia zagęści nadzienie podczas pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel schłodzone ciasto na 10-12 kawałków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj kawałek ciasta w średniej wielkości okrąg, ale niezbyt cienki, aby ciasto nie pękło podczas formowania pasztecika. Połóż 1 łyżkę na środku.l jagody.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ściśnij brzegi ciasta i uformuj schludny, średniej wielkości placek. W ten sam sposób uformuj wszystkie inne placki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby posmarować placki, ubij jajko widelcem w misce, aby białko zmieszało się z żółtkiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść placki na blasze do pieczenia pokrytej naoliwionym pergaminem. Posmaruj powierzchnię pasztecików ubitym jajkiem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz placki przez 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy