skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki bez drożdży? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Masło i kefir powinny być zimne, więc nie trzeba ich wyjmować z lodówki, dopóki nie będą potrzebne. Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Przesiej mąkę do dużej miski.
Krok 3:
Włóż kawałki masła do mąki i zmiel rękami na okruchy.
Krok 4:
Połącz kefir z jajkiem, cukrem i solą i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Wlej mieszankę kefirowo-jajeczną do okruchów mąki i szybko zagniataj giętkie ciasto. Początkowo ciasto jest lepkie, ale stopniowo coraz bardziej odrywa się od dłoni i staje się jednorodne, miękkie i elastyczne.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w torebkę i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 7:
Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Ciasto w tych ciastach ma neutralny smak, więc nadzienie może być dowolne - słodkie i pikantne. U mnie to czarna porzeczka z cukrem.
Krok 8:
Dokładnie opłucz czarną porzeczkę lub inne jagody i osusz na ręczniku papierowym. Dodaj cukier i skrobię do jagód i wymieszaj.
Krok 9:
Skrobia zagęści nadzienie podczas pieczenia.
Krok 10:
Podziel schłodzone ciasto na 10-12 kawałków.
Krok 11:
Rozwałkuj kawałek ciasta w średniej wielkości okrąg, ale niezbyt cienki, aby ciasto nie pękło podczas formowania pasztecika. Połóż 1 łyżkę na środku.l jagody.
Krok 12:
Ściśnij brzegi ciasta i uformuj schludny, średniej wielkości placek. W ten sam sposób uformuj wszystkie inne placki.
Krok 13:
Aby posmarować placki, ubij jajko widelcem w misce, aby białko zmieszało się z żółtkiem.
Krok 14:
Umieść placki na blasze do pieczenia pokrytej naoliwionym pergaminem. Posmaruj powierzchnię pasztecików ubitym jajkiem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz placki przez 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g