filet rybny pieczony w piekarniku

soczyste, pachnące, pyszne! Na wakacje i na każdy dzień! Filet rybny pieczony w piekarniku pod soczystymi warzywami i czapką serową okazuje się bardzo delikatny i aromatyczny. Taka ryba nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na rodzinny obiad lub kolację. Możesz podawać z dowolnym dodatkiem!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 14 % 3 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filety rybne w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz użyć filetów z dowolnej ryby. Mam wstępnie obrany ze skóry i kości filet z pstrąga. Dodaj przyprawy i aromatyczne zioła do smaku i pożądania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filety rybne, dobrze wysusz. Pokrój filety na porcje. Posolić z obu stron, posypać aromatycznymi ziołami, skropić sokiem z cytryny. Przykryj rybę i pozostaw na stole na 20-30 minut, aby filet był lekko marynowany. Jeśli gotujesz filety z różowego łososia, mintaja lub innej niskotłuszczowej ryby, dodaj łyżkę oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w cienkie pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, pokrój również w plastry o średniej grubości. Lepiej jest wziąć dojrzałe pomidory, ale nie Dojrzałe, z gęstą skórką, aby podczas krojenia i pieczenia zachowały swój kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej lub drobnej tarce. Ser można wziąć dowolny: twardy, półstały, stopiony. Najważniejsze jest to, że jest smaczny i dobrze się topi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oleju roślinnego. Odpowiednia jest forma ceramiczna, metalowa lub szklana. Włóż do niego kawałki fileta rybnego. .

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj rybę kwaśną śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż krążki cebuli na kwaśnej śmietanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż plasterki pomidora na cebuli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp startym serem na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz filety rybne w rozgrzanym piekarniku 180C przez 30-35 minut. Aby ryba była bardziej soczysta i nie wyschła, przykryj formę warstwą folii. 10-15 minut przed końcem gotowania usuń folię. Czas i tryb gotowania mogą się różnić. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj pieczone filety z pstrąga z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal / 100g

Podobne przepisy