skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Ryba jest wstępnie rozmrożona.
Krok 2:
Wypatroszyć makrelę, czarny film w środku należy usunąć. Jeśli upieczesz go z głową, usuń skrzela i płetwy. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
Krok 4:
Złóż makrelę do formy. Nie użyłem żadnego oleju, ale możesz nasmarować spód formy niewielką ilością warzyw. Możesz również wyłożyć formę folią.
Krok 5:
Umieść krążki cebuli między kawałkami ryby.
Krok 6:
Umyj pomidory i pokrój w plasterki.
Krok 7:
Ułóż pomidory między rybą a cebulą, naprzemiennie. Sól, dopraw przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny.
Krok 8:
Podczas serwowania udekoruj ziołami i cytryną.
makrela to ryba morska i jest nie tylko bardzo zdrowa, ale także niedroga. Makrela jest bogata w ważne pierwiastki i tłuszcze omega. Gotowanie jest proste i nie jest kłopotliwe. Makrela słona jest bardzo smaczna, można ją również piec i smażyć. Jako warzywa towarzyszące możesz wziąć absolutnie dowolne okazy, odpowiednia jest fasola, cukinia i ziemniaki, a także marchewka i cebula. Nie musisz układać ryby warstwami, jak mam w przepisie, możesz po prostu położyć rybę na podłożu warzywnym. Jeśli gotujesz z ziemniakami, spryskaj trochę wody, aby ziemniaki były lepiej ugotowane. Cięcie ryby również nie jest konieczne. Pozostaw całą tuszę, wykonując nacięcia. Lub wypełnij jej brzuch warzywami. Możesz po prostu owinąć rybę z warzywami w folię i upiec w niej. Ryba uwielbia cytrynę, więc nie zaniedbuj jej podczas gotowania. Pieczone makrele można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g