makrela z pomidorami pieczona w piekarniku z cebulą

po prostu pokrój wszystko, włóż do formy i upiecz! Makrela z pomidorami, pieczona w piekarniku z cebulą-danie, którego przygotowanie zajmie ci bardzo mało czasu, a jego główną częścią jest pieczenie. Ryba pieczona w ten sposób wygląda bardzo efektownie, można ją gotować nie tylko jako codzienne danie, ale także podawać jako świąteczny. Makrela jest tłustą rybą, więc nie jest potrzebny dodatkowy olej, warzywa dadzą również dużo soku. Do dekoracji możesz podać ziemniaki, ryż lub po prostu sałatkę warzywną.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 22-29 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 18 % 3 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Ryba jest wstępnie rozmrożona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatroszyć makrelę, czarny film w środku należy usunąć. Jeśli upieczesz go z głową, usuń skrzela i płetwy. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż makrelę do formy. Nie użyłem żadnego oleju, ale możesz nasmarować spód formy niewielką ilością warzyw. Możesz również wyłożyć formę folią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść krążki cebuli między kawałkami ryby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory i pokrój w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż pomidory między rybą a cebulą, naprzemiennie. Sól, dopraw przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas serwowania udekoruj ziołami i cytryną.

makrela to ryba morska i jest nie tylko bardzo zdrowa, ale także niedroga. Makrela jest bogata w ważne pierwiastki i tłuszcze omega. Gotowanie jest proste i nie jest kłopotliwe. Makrela słona jest bardzo smaczna, można ją również piec i smażyć. Jako warzywa towarzyszące możesz wziąć absolutnie dowolne okazy, odpowiednia jest fasola, cukinia i ziemniaki, a także marchewka i cebula. Nie musisz układać ryby warstwami, jak mam w przepisie, możesz po prostu położyć rybę na podłożu warzywnym. Jeśli gotujesz z ziemniakami, spryskaj trochę wody, aby ziemniaki były lepiej ugotowane. Cięcie ryby również nie jest konieczne. Pozostaw całą tuszę, wykonując nacięcia. Lub wypełnij jej brzuch warzywami. Możesz po prostu owinąć rybę z warzywami w folię i upiec w niej. Ryba uwielbia cytrynę, więc nie zaniedbuj jej podczas gotowania. Pieczone makrele można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy